Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

SD-bråk som avskräcker

Neslig kritik för misskötsel, öppna bråk och ledamöter med solkigt förflutet – SD Falkenberg är knappast Åkessons drömlag.

Ledare 7/3. Locket på eller interna bråk inför öppen ridå? Taktiken inom Sverigedemokraterna varierar. I SD Falkenbergs gör dock partistyrelsen inte något försök att gjuta olja på vågorna. Genom att bråka öppet på sociala medier spär de i stället på ryktena om en partiförening där hela havet stormar.


För flera dagar sedan deklarerade riksdagsledamoten och partiordföranden i Falkenberg på facebook att hon portar fyra personer från lokalföreningens möten grund av "mycket dåligt uppförande i flera års tid".


Nu är personproblem och uteslutningsärenden förvisso inte något ovanligt inom SD, flera har väckt stor uppmärksamhet. Därför blir nyfikenheten naturligtvis stor kring vad vederbörande gjort sig skyldiga till. Har de gjort antisemitiska utspel, ägnat sig åt ekonomisk brottlighet eller visat prov på dåligt ölsinne? 


Enligt ett par partimedlemmar, som känner de påstådda rötäggen, handlar det snarare om personer som varit öppet kritiska till partistyrelsen lokalt.


Sara-Lena Bjälkö anklagar de portade för att konspirera i syfte att söndra partiet. Men även distriktsordföranden i Halland får nu en släng av sleven. I ett medlemsbrev går hon hårt åt Andreas Feymark och anklagar honom för att ha närvarat på lokalföreningens årsmöte i februari med ett enda syfte: att ställa till liv. 


Att döma av partihandlingar har dock Andreas Feymark reagerat med bestörtning på en rad allvarliga brister i allt från valberedningsarbete till redovisning av det ekonomiska läget. Hans bedömning var att bristerna var av den digniteten att årsmötet borde ogiltigförklaras och vände sig därför uppåt, till partiets verkställande utskott. Själv vill han dock inte förklara saken.
– Jag pratar inte om interna partiangelägenheter. 


Ett protokollsutdrag från VU-mötet talar dock sitt tydliga språk.  Berörda i partitoppen delar i sak distriktsordförandes kritik om kraftigt bristfälliga handlingar. VU väljer dock att välvilligt bedöma att detta är ett resultat av okunskap. Vidare konstateras att ett nytt årsmöte troligen inte skulle ge annat utfall eftersom det inte fanns fler valbara kandidater. 
SD i Falkenberg har haft problem med flera avhopp, vilket bland annat resulterat i att partiet förlorat sin vågmästarroll. 


Uppläxning uteblir dock inte. SD i Falkenberg skall varnas/informeras om brister och kallas in till utbildningstillfällen. Det är anmärkningsvärt att det skall behövas för en partiordförande som skryter om 10 år av framgångsrikt ledarskap. 


Knäppen på näsan från VU borde kännas neslig, men Sara-Lena Bjälkö verkar inte ta åt sig. Kanske för att hon tror sig ha fångat en politiker av det slag partiet betraktar som högvilt. "Kanske en öppning för samarbete? Vem vet? Kom och lyssna, ställ fråga till honom", skriver hon hoppfullt om Michael Svensson (M) onsdagsbesök. 


Det vore ju onekligen en fjäder i hatten för Bjälkö. Och att partiet är i full gång med att rensa i sina led i syfte att göra sig attraktiva för M, berättade Jimmie Åkesson i Expressen.


Frågan är bara vilka inom SD Falkenberg som lär avpolletteras för att de är skadliga för partiet? Är det några irriterade och kritiska äldre medlemmar, eller är det en brottsdömd partistyrelseledamot med ett synnerligen solkigt förflutet, med miljonskulder och ett flertal märkliga konkurser? Och hur ser partitoppen på omdömet hos dem i partiet lokalt som hållit Ulf Johansson om ryggen?


Jimmie Åkesson pratar om vikten av att höja lägstanivån för att blir en attraktiv samarbetspartner. Något sådant samarbetsintresse tycks dock Michael Svensson inte hysa och han har inga planer på ett SD-möte i veckan. Frågan är om ens de moderater som mycket väl kan tänka sig göra upp med SD skulle vilja sticka in handen i det getingbo som är SD Falkenberg.

LÄS OCKSÅ: 

 

MEST LÄST