STOCKHOLM 2016-09-16 
Mat med smak av det vilda. Viltburgare med lingon och pepparrot. 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
STOCKHOLM 2016-09-16 Mat med smak av det vilda. Viltburgare med lingon och pepparrot. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rör inte min råbiff, värna saftiga burgare!

Ledarkrönika 30/4. Livsmedelsverkets övernitiska korståg bör ifrågasättas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Överstekta hamburgare är ingen rolig historia. Torra, trista - kort sagt en matupplevelse man helst skulle vilja ha ogjord. Ändå är det, i värsta fall, så våra malda delikatesser kommer att serveras i Varberg framöver. För här har livsmedelsinspektörerna varit på hugget med att ”informera” krögarna om Livsmedelsverkets nya råd - med hot om serveringsförbud för dem som inte följer dem.

Inför högsäsong och mitt i den trevliga trenden med lite mer exklusiva burgarhak drar man alltså åt tumskruvarna. Men så är det också trenden med medium-rare burgare som har väckt Livsmedelsverkets köttpoliser.

Att biffarna serveras så finns det goda skäl för. De blir nämligen saftigare och smakligare. Skälet till att Livsmedelsverket vill varna för det har att göra med en ilsken bakterie: ehec. Den tillhör gruppen E. coli-bakterier, som var och en av oss har mängder av i våra kroppar. Den gör inte underverk i kistan, utan kan göra oss riktigt risiga. Barn är särskilt känsliga – med handen på hjärtat – hur många serverar sina småttingar en blodig burgare?

ANNONS

Det bör dock betonas att smittvägarna är ganska många. Man kan riskera en dust med bakterien om man klappar kalvar, badar i hav eller sjöar vid en kohage och råkar få en kallsup. Att ha sommarpicknick i ett naturområde där får eller kor betat kan också vara vanskligt, enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt – så det ska bli spännande att se hur Varberg hanterar den saken. Blir det varningsskyltar ute på Getterön?

Ehec-utbrott har också inträffat då smittan spridits via sallad och grönsaker som inte varit tillräckligt väl sköljda.

Nu är inte dörren helt stängd för oss som uppskattar en ljuvlig råbiff eller en saftig burgare. Restaurangerna kan, om de fixar hackandet och malandet själva, och utgår från ett köttstycke som brynts först, få tillstånd att fortsätta. Men extrajobbet det innebär kommer förstås att göra de exklusiva rätterna betydligt dyrare. Är det motiverat?

Vid Livsmedelsverkets senaste rutinkontroll upptäcktes bakterien i två procent av nötköttsprodukterna. Inga alarmerade siffror alltså.

– Livsmedelskedjan i Sverige och Europa är generellt bra, med många kontroller och höga kunskaper, så visst får restaurangerna oftast ehec-fritt kött. Men när väl något är kontaminerat kan det drabba många, säger livsmedelsinspektör Anna Jörhov i tidningen Göteborg Direkt.

ANNONS

Utbrott kan helt klart bli besvärliga. Men faktum är antalet fall där burgare varit smittkälla är lågt, trots en trend som faktiskt har varit stor under några år nu. Det gör att det finns skäl att fråga om inte Livsmedelsverket är ute på ett överdrivet korståg. Det vore ju inte första gången. Minns ni det hårt kritiserade akrylamidlarmet, som handlade om att vi kan få cancer av fredagsmyset med chips? Minns ni rådet om att gravida absolut inte skall äta sushi. Rå fisk var ett stort NEJ för när jag väntade barn, för att om oturen är framme kan den sprida listeria-bakterier.

Dessa larm och råd har Livsmedelsverket sedan tvingats backa från och justera. I dag är det fritt fram för gravida att äta nygjord sushi, och fredagsmyset fortsätter trots akrylamiden.

Snusk på restauranger bör uppmärksammas och slarviga krögare avslöjas. Men låt lämna vissa avgöranden upp till kunden. Låt mig få beställa en råbiff och njuta av den.

ANNONS