Prislappen har ett pris

Hur många funderar på konsekvenserna av sitt handlande?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ännu en jul kan det konstateras att en ökande skara handlar sina klappar på nätet. Motiven är att man därmed slipper trängas i julstressen, ett annat är att utbudet på nätet är större.

Men det starkaste skälet handlar om prislappen, för det lär knappast vara så att det stora inflödet av försändelser från Kina beror på en omtalad hög kvalitet.

En av de som uttalar sig i media angående sin paketinvestering från Kina påpekar i och för sig att hon inser att ”det blir ju mer påverkan på klimatet för att det blir mycket frakt”. Den konsekvensen gäller ju dock enbart om man istället valt att köpa det mer närproducerade. Mycket av det som vi köper direkt i butikerna tenderar trots allt också ha transporterats från fjärran länder och ur den livscykelanalysen blir transporten till butiken bara ytterligare ett klimatpåverkande led.

ANNONS

Förutom klappens miljöpåverkan finns det mer att fundera över. När man handlar saker från just Kina kan man tänka på att man därmed handlar av ett land där demokratin är frånvarande.

Man också betänka att prylar som köps från utlandet inte ger så många arbetstillfällen i Sverige. Okej, postpersonalen som hanterar paketet, men inte någon som bidrar till produktionen av det som stämplas med ”Made in Sweden”. Inte ens ett butiksbiträde.

Och just det, då kan man även skänka en tanke på affärerna som finns i ens by eller stad, som man vill ska vara där för att platsen inte ska bli en ”håla”. Men handlar vi på nätet får de liksom ingen inkomst och måste stänga.

Ja, det finns helt enkelt mycket att tänka på när man gör sina inköp och gör man prislappen till det enda viktiga får ofta allt det där andra vara. Men någon annan får väl ta ansvar för allt det där...så blir det när ”någon-annan-ismen” får råda.

ANNONS