Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Medan många människor lägger ner åtskilliga ideella timmar för att genom medverkan i grannsamverkan motverka inbrott och stölder, agerar politiker i allt för makligt tempo med sina åtgärder.

Politik – långsammare än en sengångare

Stöldgodset har flödat ut ur landet i många år. Åtgärderna från politiken har däremot knappt rört på sig. Inte förrän...möjligen nu.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Naturbilder och sporthändelser i slow motion där man med god tid hinner uppfatta varenda rörelse är läckert och uppskattat. Slow motion i det politiska beslutsfattandet, där det vi trodde var självklart och rimligen redan gällande omnämns som förslag (som inte sällan ska utredas) är inte uppskattat. Denna form av slow motion är inte bara irriterande, den är frustrerande.

Ett område där det politiska händelseförloppet skulle får en sengångare att framstå som Husein Bolt gäller hanteringen av allt som kan motverka utförsel av stöldgods vid våra gränser.

Under många år har inbrotten ökat, dessutom stölder av verktyg, robotgräsklippare, entreprenad- och jordbruksmaskiner, bildelar och så vidare. Ja, listan på allt det som stjäls kan göras lång. Under många år har det dessutom stått klart att en övervägande andel av dessa brott utförs av utländska stöldligor som snabbt och allt för enkelt tar med allting ut ur landet. Enligt försäkringsbolagens statistik är värdet på den svenska ”stöldgodsexporten” 1-2 miljarder kronor varje år. 

Den svenska åtgärden för att motverka denna utveckling har till stora delar lagts som ett ansvar direkt på varje medborgare. Polisen har upplyst villaägare om förebyggande åtgärder i form av lås, belysning och DNA-märkning av prylar. Åtskilliga har också fått investera i larm för att öka sin känsla av trygghet. Inte minst har många startat upp och engagerat sig i grannsamverkans-grupper. Tusentals ideella timmar läggs ner av alla de medmänniskor som ställer upp och åker på sina bevakningsrundor.

Vad gör då politikerna och politiken? Den frågan är högst motiverad då personal på Tullverket konstaterar att de på grund av resursbrist men också på grund av brist på befogenheter enbart ägnar två procent av sin verksamhet åt otillåten utförsel. Två procent!

I förra veckan levererade justitieminister Morgan Johansson förslag som bland annat innebär uppdrag åt tullen att utöka arbetet mot utförseln av stöldgods. Från oppositionen har tidigare också setts förslag från bland andra Centerpartiet och Moderaterna.

Visst är det bra att förslag kommer, men varför först nu?

Och vänligen, skyll inte på varandra. S och MP borde ha kunnat komma med sina åtgärder redan när de tog över regerandet av landet 2014. De borgerliga partierna står inte heller utan skuld. Stöldgodsexporten var ett problem även redan innan 2014 och det finns vittnesmål om att det då var Alliansen som satt i Rosenbad.

Det är nog med slow motion-hanteringen nu. Kan vi få lite tempo tack?!