GP , Mässan , Dagny Carlsson 105 år testar robotar
GP , Mässan , Dagny Carlsson 105 år testar robotar Bild: Jenny Ingemarsson

Personalbrist botas inte av robotar

Vem skall ta hand om framtidens äldre i Varberg och Falkenberg om för få väljer omsorgsyrken? Ledare 3/7. ”Det är rätt akut”. Varbergs kommunchef hymlar inte om hotet i onsdagens HN. Risken för framtida personalbrist inom omsorgen är påtaglig. Kommunen måste helt enkelt jobba hårdare för att locka fler till omsorgsyrkena. Det är ingen enkel utmaning. Befolkningens åldersutveckling i kombination med att allt fler skyr yrket gör att dagens yngre pensionärer har skäl till oro.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

”Om ingen vill utbilda sig till dessa viktiga yrken är jag rädd att ättestupan måste återinföras, om vi inte vill att robotar och kameror skall sköta äldreomsorgen och vården.”

Så provocerande drastiskt uttryckte sig en liberal politiker i Nora, Gabrielle Peteri, i en debattartikel i Dagens Samhälle för några år sedan. Någon ättestupa kommer det förstås aldrig att bli tal om, vare sig i Varberg eller Nora. Men att det allt mer bekymmersamma läget kräver förändring på många fronter är uppenbart.

Tjänstemän och kommunpolitiker i Varberg såväl som Falkenberg funderar i termer av nya arbetssätt, kvalitetsförändringar med mera. Det förstnämnda handlar i mångt och mycket om att ”den nya tekniken”. Men kan digitaliseringen erbjuda den frälsning många hoppas på?

ANNONS

– Vi behöver avdramatisera tekniken, det är ett verktyg för att underlätta livet, sade Rie Boulund (M) när Falkenbergs seniorkvarter Hjortsberg, som satsar på digital profil, invigdes i går.

Det råder ingen tvekan om att de halländska kommuner, bland annat som ett resultat av god samverkan med Högskolan i Halmstad, kommer att ”erbjuda” såväl personal som äldre mer digitala lösningar. Vilken form de tar och hur ”erbjudandet” ser ut blir avgörande för hur de tas emot. Visst finns det digitalt mogna äldre, som den 104-åriga bloggerskan Dagny Carlsson. Men det är ingen hemlighet att den nya tekniken också lätt blir en källa till frustration och problem.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, har i Dagens Samhälle varnat för fallgropar med att ersätta personal inom äldreomsorgen med kameror och robotar.

– Det handlar om personer som på grund av sin sjukdomsbild lätt blir oroliga, och finns det ingen personal som kan lugna ner dem leder det till att man sätter in lugnande mediciner.

Digitala lösningar kommer att införas på bred front – inte minst av resursskäl. Men vi måste samtidigt diskutera hur vi kan få fler händer i vården. Ett sätt är att lösa personalbristen är att bättre utnyttja de arbetskraftsresurser som finns – bland unga och invandrare. Utbildningskraven för att få anställning inom omsorgen har stadigt ökat sedan 90-talet. Det är inte bara av godo. Vi behöver inse behovet av vårdbiträden, som kan göra en hel del grovjobb och avlasta den mer kvalificerade personalen. Kort sagt kräver den demografiska utvecklingen både modern, avancerad teknik och att gamla, klassiska personallösningar åter tas till heders.

ANNONS

ANNONS