Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Pausa ålderslotteriet!

Att med berått mod låta köra på som om inget hänt är djupt oansvarigt av justitieministern.

Ledare 11/1. Den senaste massiva kritiken mot rättsosäkra åldersbedömningar av asylsökande borde väcka ramaskri. Istället låter en blasé inrikesminister meddela att regeringen avser att låta Rättsmedicinalverket köra på som om inget hänt.


– Vilken metod man än skulle använda kan man hitta de som är kritiska, säger Morgan Johansson i Svenska Dagbladet.


Det kan inte tolkas som annat än att han avfärdar tidningens ambitiösa och omfattande granskning som tämligen ointressant. Det är häpnadsväckande med tanke på att den har visat att åtminstone en av mätmetoderna är behäftad med så stor osäkerhet att den inte kan betraktas som tillförlitlig.


Inte nog med att en av världens ledande experter på ålderbedömningar har kallat metoderna olämpliga. Flera rättsläkare har markerat avstånd från det arbete de själva varit satta att utföra. ”Medicinska åldersbedömningar på levande personer ingår inte i en rättsläkares utbildning eller yrkesverksamhet.” säger en rättsläkare.


”Vi har aldrig forskat på det här, vi kan inte det här, det ligger utanför vårt expertområde”, förklarar en annan som tillägger att hans ”känner sig smutsig”. Han har också, tillsammans med tre kollegor, slagit larm om att modellen om används är ett hafsverk.
Det senare borde inte förvåna. Det var ju faktiskt vad som framkom redan i inledningsskedet. Metoden med magnetkameraröntgen av knäleder var alltför oprövad. Även om Socialstyrelsens anlitade medicinska expert bedömde att metoden hade potential underströks att den först måste utvärderas i en större nationell pilotstudie.
Istället drogs mätapparaten igång direkt, med en otålig regerings goda minne. Detta har nu bland annat resulterat i ett uppseendeväckande bråk mellan två svenska myndigheter, där den ena indirekt anklagar den andra för att ljuga.


Rättsmedicinalverkets generaldirektör säger, trots all kritik från flera av verkets egna medarbetare, att hon känner sig trygg med den metod som används. Hon påstår att metoderna togs fram i samråd med Socialstyrelsen.


Socialstyrelsen förnekar detta och säger att man inte alls varit delaktig.
– Rättsmedicinalverket beslutar om metoden ensamma. De har inte använt våra experter. Vi har inga experter, säger Agneta Holmström, avdelningschef på Socialstyrelsen, till SvD.
Att Morgan Johansson struntar i det, betyder dock inte att alla politiker är lika obekymrade. Centerpartiets Johanna Jönsson begär att regeringen nu kallar till sig alla berörda myndigheter.


– Det finns väldigt många frågetecken. Det här handlar om väldigt många människor och väcker stor oro hos många, så det är klart att vi behöver reda ut det, säger hon.
Det är det minsta man kan begära. Under tiden denna utredning pågår bör dessutom åldersbedömningsprocessen pausas. För det är ju faktiskt inte en julklappstombola det handlar om utan ett ålderslotteri. Nitlotten innebär ett livsavgörande beslut för unga människor i en utsatt position.

MEST LÄST