Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Påskynda bekämpning av jätteloka

Ledare 12/7. Just som den giftiga jättelokan förs in på svarta listan över invasiva arter, förklarar Trafikverket i Halland att man inte har tid att snabbt och resolut ta itu med ett högaktuellt problem med bestånd i Värobacka.


Ansvarig projektledare förklarar att man inte har haft koll på att växten fanns i området och att man har tid att rycka ut först i augusti – ett otillfredsställande besked som inte uppskattas av de närboende och som faktiskt kan stå i strid med redan gällande regelverk.


”Det är mycket viktigt att alla berörda markägare verkligen utför bekämpningen. Kommunerna har tillsyn över att lokorna bekämpas. Skulle bekämpningen inte bli utförd, trots kommunens uppmaning, kan Jordbruksverket – i de kommuner där bekämpningsplan finns – besluta om föreläggande” står det på länsstyrelse Hallands hemsida.


De invasiva arter av djur och växter som förs upp på EU-listan hamnar där av en anledning. Det finns hög risk för att de exempelvis slår ut inhemska arter och blir ett hot mot den biologiska mångfalden.


Spridningen av jättelokan, som dessutom kan ge smärtsamma brännskador på huden, är ett högst påtagligt problem i Halland. I flera halländska kommuner jobbar man därför redan med att bekämpa lokan och länsstyrelsen uppmanar allmänheten att anmäla till respektive kommun om man ser bestånd med jätteloka.


Kungsbacka har fått bidrag från Länsstyrelsen för att bekämpa jättelokan och i Falkenberg har man redan under flera år bedrivit vad berörda kallat ”ett utrotningskrig”.


Jättelokan är notoriskt svårbekämpad. Därför är det viktigt att agera i tid, helst innan växten börjat blomma och sprida frön - vilket är precis var boende i Väröbacka påtalat. Dessutom kan man behöva rycka ut vid flera tillfällen under samma sommarsäsong eftersom alla plantor inte blommar samtidigt.


I Falkenberg har kommunen vid flera tillfällen kommit med förelägganden till markägare om att ta bort jättelokor. Det ställer Trafikverkets något nonchalanta attityd i extra dålig dager. Ut och bekämpa!

MEST LÄST