Om vad EU har gjort för dig

Det börjar i Bryssel och slutar i Varberg!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Gästkrönikan 14/4. Ibland är det svårt som Europaparlamentariker att förmedla hur vårt arbete påverkar folk i vardagen. Det kan bero på att ämnet är torrt och tekniskt, svårt att förklara, eller att EU faktiskt är för dåligt på att berätta vad vi sysslar med och hur det funkar.

Själv jobbar jag med sånt som inte alltid ger roliga rubriker, som sopor. Men det påverkar dig i vardagen: hur mycket ska återvinnas och vem ska ha hand om det? Du kommer att märka hur det blir varje gång du går till soptunnan. Tänk om du kunde gå dit och veta att återvinningen du kanske irriterar dig på ibland gör att vi kan gå över till ett grönt och hållbart samhälle, bara genom att ta bättre vara på våra sopor?

ANNONS

Jag tänkte berätta om några saker som jag sysslat med på senare tid, som tydligt kommer att påverka din vardag. Bli inte orolig, det är positiva besked!

Roaming kommer att avskaffas till sommaren. Det kommer att kosta samma att använda internet i Paris och Falkenberg. Du kommer inte längre att behöva oroa dig på semestern för hur mobilräkningen kommer att se ut efteråt. Den kommer att se ut som den brukar.

”Roam-like-at-home”, surfa som hemma, kallas det. Det handlar inte bara om semestrar: det gör det också möjligt att jobba var som helst i Europa. Det var trots allt det som var meningen med EU. Det har bara tagit oss ett tag att fatta att tekniken också måste vara gränslös för att medborgarna ska kunna vara det.

Hästar och brödrostar: är de lika? Vem som helst svarar nej på den frågan. Konsumentköpslagen säger ja. Du har samma ångerrätt med en häst som med en brödrost. I värsta fall kan det innebära att en köpare tar mycket dålig hand om din häst och sedan väljer att lämna igen den sjuk eller skadad efter ett antal månader eller till och med år. Du måste då betala tillbaka hela köpesumman. Du måste också stå för hästens uppehåll under tiden den vanvårdats av sin nya ägare. Hö, mat, veterinärräkningar.

ANNONS

Det är möjligt att du sitter med hängande haka och tänker att detta är helt galet. Det har du rätt i.

Därför har vi haft ett första möte kring om vi kan få parlamentet att ändra på det. På nationell nivå har min kollega i riksdagen Kristina Yngwe drivit samma fråga. Det är långt kvar, så ännu kan jag inte lova något. Men det finns hopp. Djur och djurägande väcker många känslor. Det ska vi som beslutfattare respektera, genom att se till att regelverk och lagar tar hänsyn till det. Att sälja ett djur innebär oro för djurets välfärd. Man ska inte samtidigt behöva oroa sig för en ekonomisk smäll. Din häst är ingen brödrost.

EU sysslar hela tiden med såna här ”små” frågor, som tydligt påverkar EU-medborgarnas vardag. Det börjar i Bryssel och slutar i Varberg.

Glad Påsk!

ANNONS