Ojämlik vård för barn

Barn i norra Halland har, precis som personalen varnade för, fått sämre tillgång till kvalificerad vård.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 4/1. Förändringslystna politiker manade till lugn, medan såväl personal som småbarnsföräldrar högljutt varnade för konsekvenserna av nedläggningen av barnavdelningen i Varberg.

Nu har ett år gått sedan förändringen. Och Vårdförbundets utvärdering är tydlig.

– Det är inte samma vård för barn i norra Halland som i södra, säger huvudskyddsombudet Åsa Svahn i SVT Halland och konstaterar att förbundets varningar besannats.

I Varberg har kunskapen att ta hand om sjuka barn försämrats. Felbehandlingar har också skett – vilket bland annat drabbade en brännskadad 1,5 åring och en litet barn som smittats av RS-virus.

ANNONS

Att RS-virus kan vara livshotande för de allra minsta understryker vikten av ett kvalificerat mottagande. Därför gjorde sjukhuset i Varberg också en Lex Mariaanmälan i höstas, efter den vårdmiss som gjordes. Rutinerna på sjukhuset fungerade inte som det skulle, enligt sjukhuset delvis på grund av stress. Uppenbarligen fanns dock också misstankar om att bristande kompetens påverkat.

Även om händelseanalysen inte drog slutsatsen att nedläggningen orsakade vårdmissen, bekräftade chefläkaren att man efter incidenten försökt råda bot på den kompetensförlust som skede när barnsjukvården koncentrerades till Halmstad. För att undvika upprepning satte sjukhuset igång en utbildningsinsats för att ge sjuksköterskorna kunskap i att ta om hand barn.

Mikaela Waltersson (M), förklarade inför nedläggningen sturskt att man som småbarnsförälder skulle kunna känna sig helt lugn med att barn blir fortsatt väl omhändertagna i Varberg. Hon hade dock uppenbarligen inte full täckning för sitt påstående.

Mot bakgrund av enskilda incidenter och den analys Vårdförbundet nu gör bör alltså en barnfamilj, som vill vara säker på att få kvalificerad barnsjukvård, ta sig till Halmstad. För det går faktiskt inte att komma ifrån att barnsjukvård är en egen medicinsk specialitet och att en aldrig så god allmänläkare inte kan ge lika kompetent vård som en barnspecialist. Det var också detta, att barn inte kan behandlas som små vuxna, som var motivet till att barnakuten en gång öppnade i Varberg.

ANNONS

Att Mikaela Waltersson fortsätter att hävda att barnsjukvården nu är mer likvärdig i regionen är ett hån mot alla småbarnsföräldrar. Vissa hallänningar har helt enkelt fått se tillgängligheten försämras.

En del barnfamiljer i regionens nordligare del drar då förstås slutsatsen att de gör klokt i att välja barnsjukhuset i grannregionen.

– När förändringen skulle genomföras trodde vi att fler skulle söka sig till både Mölndal och Östra. Vi har också sett en ökad tillströmning till barnakuten, men jag kan i dagsläget inte säga om vi kan härleda hur mycket av den som är från Halland, säger Johnny Bröndt (M), styrelseordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han lovar dock att kolla upp saken.

Om det visar sig att resmönstren påtagligt förändrats är det förstås ännu ett motiv för region Halland att korrigera nedläggningsmissen.

ANNONS