Nej, tiggarna stör inte!

Halmstad bör tänka om när Eskilstuna nu får på pälsen för att ha försökt stoppa tiggeri med tillståndskrav.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 12/7. Glöm krav på tiggeritillstånd. Tiggare stör inte den allmänna ordningen. Det lika raka som tämligen väntade beskedet kommer nu från Länsstyrelsen i Sörmland. Därmed hävs beslutet från Eskilstuna kommun om att försöka använda ordningsstadgan för att tvinga bort tiggarna.

Det borde i rimligen betyda att även Halmstad, som i våras beslöt att tillsätta en utredning om tiggeritillstånd, omedelbart lägger ned det arbetet.

– Jag var redan från början emot att vi skulle slösa pengar på en utredning, särskilt som flera av partierna bakom förslaget inte ens hade bestämt sig om de var för ett tillståndskrav. Och nu känns ju det här utredande ännu mindre befogat, säger Lovisa Aldrin (L).

ANNONS

I Eskilstuna var ordningsmakten redan från början oerhört tydlig med att man inte bedömde att passiv penninginsamling ska omfattas av krav på tillstånd, att det stred mot ordningslagens förarbeten. Polisen ansåg heller inte att det skulle vara till hjälp för utsatta människor. I Halmstad däremot var polisen av motsatt uppfattning och hade förordat tillståndskrav i ett remissvar till kommunen.

– Jag var lite förvånad faktiskt över att polisen i två jämnstora städer kunde göra så olika bedömningar.

Och visst är det anmärkningsvärt att polisföreträdare i Halland ansett det vara vettigt att gå omvägen via tillståndskrav för att bekämpa något som redan är förbjudet – nämligen människohandel. Men nu bör väl alla tiggeriförbudsförespråkare inse slaget förlorat?

Tyvärr inte. Visserligen har det tiggeriförbud som Vellinge tidigare ville införa fått avslag i samtliga instanser. I våras slog Kammarrätten fast att ”Kommunen inte har visat att det med hänsyn till den allmänna ordningen är motiverat med ett förbud mot passivt tiggeri.” Men kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Jimmy Jansson, tycks fast besluten att slösa resurser på att driva frågan ”hela vägen in i väggen”. Trots att det hela förmodligen slutar just där. I en vägg.

Men så har tiggeriförbud/-tillstånd blivit en fråga i tiden, en åsiktsmarkör för populister och röstmaximerare. SD:s linje är given. Moderaternas vill kriminalisera tiggeri. Och även statsministern har både visat intresse för tillståndslinjen och förklarat att han inte utesluter ett förbud.

ANNONS

Ordning och reda är förvisso heta valfrågor. Men att i princip återinföra varianter på gamla lösdriverilagar från förra århundrandet kan snarare skapa mer stök. För varför skall en hårt ansträngd polis ägna kraft åt att jaga tiggare när det finns verklig och allvarlig brottslighet som kräver resurser.

– Jag var i Almedalen förra veckan, stod intill nazisterna på möten, gick i mångfaldståget. Det jag kände och upplevde gjorde mig ännu mer övertygad om vikten av att fundera över vad det är för samhälle vi vill leva i, vilka värden vill försvara, säger Lovisa Aldrin.

Att en tiggerilagstiftning, oavsett om den klär sig i tillståndsdräkt eller förbudskostym, blir normerande är uppenbart. Vi skapar inte ett tryggare Sverige genom att förbjuda fattiga människor att be om hjälp. Vi skapar ett hårdare och mer skoningslöst samhälle. Att människor stör sig på en tiggare som sitter stilla med en mugg utanför en affär säger en del om den personens empatiförmåga, men inget om ordningsproblem. Bra att ännu en Länsstyrelse har gjort den saken klar.

ANNONS