Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Några få vilseförda kan sprida smitta

När myter om vaccin får ökad spridning behövs beredskap på skolor och vårdcentraler att bemöta irrläror.

Signerat 20/3. Febern rasade vilt i den lilla barnkroppen. Prickarna gjorde huden rödflammig. Så illa att döden kändes flåsa i rummet blev det aldrig. Men flickan var väldigt dålig, så sjuk att hon fick sova i mammas säng. Sånt gick vanligen inte för sig. Men så var ju sjukdomen ytterst allvarlig.


1976 var jag ett av cirka 8000 barn som fick mässlingen. Visserligen hade man börjat vaccinera barn redan 1971. Men vaccinationstäckningen var ännu låg och barnsjukdomen vanlig. Först 1982, när allmän trippelvaccinering mot mässling, påssjuka och röda hund infördes kom vändningen. Inom loppet av ett antal år utraderades i princip mässlingen i Sverige.


Men så plötsligt, år 2017, påminner ett smittutbrott i Stockholm, trots den begränsade spridningen, om vikten av att vinna nya generationers förståelse för behoven. Mytspridningen om faror med vaccin har fått extra fart via ett antal nätforum. Men även SR och SVT:s har i sin vilja att spetsa till debatter gett rörelsen en extra skjuts. ”Känd från TV” blir en reklamfras att utnyttja inför de föreläsningsturnéer som de falska antivaccinations-profeterna ordnar landet runt.


För ett par år sedan var det SVT Debatt som bjudit in ett par ”antivaxxare” att sprida lögner. Kritiken mot denna exponering lät inte vänta på sig. Men minnet inom public service är ibland kort. Nyss gjorde SR om bedriften, vilket i dagarna föranlett en ursäkt för dikeskörningen.


”Någonting har hänt med våra barn, problem med inlärning har man sett i samband med vaccinationer” lyder en av de vanföreställningar som sprids.


Att Andrew Wakefields förfalskade studie om samband mellan vaccinationer och autism citeras flitigt – som om den vore sanning – förvånar väl ingen. Detta trots att Wakefield har fått sin läkarlegitimation indragen och avslöjats ha tagit emot mutor i samband med forskningsfusket.


När en charlatans myter fått fäste finns det påverkbara individer som suger i sig. Antivaxxarna når många via webbsajter, fixar egna turnéer - men deltar gärna i samband med andra alternativa rörelsers engagemang. Som när tandvårdsskadeförbundet, med hjälp av bidrag från region Skåne, i höstas bjöd in till möte med en av de mest kända antivaxxarna.


Konspirationsteorier blandas friskt med saluförande av mirakelkurer. Det påtaliga inslaget av foliehattar gör det onödigt att överdriva mytspridarnas betydelse


I Halland har deras aktiviteter hittills inte satt några betydande spår.Vid tretton års ålder har 99 procent av alla halländska barn fått de grundläggande vaccinationerna. Inget talar för att det är på väg att förändras.


Samtidigt bör vi vara medvetna om att, om det vill sig illa, kan även en liten församling vaccinationsmotståndare ställa till skada om de bidrar till smittspridning. Därav förslaget från några liberaler i Växjö om att ovaccinerade barn bör kunna portas från förskolor i händelse av sjukdomsutbrott. Att förbjuda och utestänga är dock sällan det bästa av alternativ.


Ända sedan den amerikanske presidenten började flörta med alternativrörelser och spekulera vilt om samband mellan massvaccinationer och autism bland barn, vädrar antivaxxarna morgonluft både i USA och här hemma. Därför är det viktigt att det finns beredskap, även i Halland, mot ökande mytbildning.

MEST LÄST