När pratglad minister tystnar

Tyst diplomati är en skälm. Där bakom kan döljas oförsvarlig passivitet lika väl som frenetiskt arbete.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Onda aningar när de pratglada tystnar

Ledare 15/2.Lita på oss. Vi agerar. Vi hjälper oförtrutet. Det försäkrade utrikesminister Margot Wallström i sin utrikesdeklaration – på ett så okarakteristiskt sätt att alla reagerade. Varför näpsade hon inte tydligare åt Kina? Varför nämnde hon inte ens Gui Minhais namn, den svenska förläggaren som kidnappades mitt framför ögonen på svenska diplomater.

– Vi gör alltid det vi tror är bäst för de här personerna, förklarade utrikesministern återhållsamt efter debatten – underförstått att tystnadens väg är den rätta.

Misstanken väcktes dock om att Kina utövat påtryckningar på ett sätt som fått Margot Wallström att sätta munkavle på sig själv. I värsta fall till förfång för en svensk medborgare i diktaturens grepp.

ANNONS

”Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna. ” deklarerade Wallström.

De omfattande kontakterna kan ingen förneka. Inte heller att dessa skapar bekymmer, vilket många EU-länder uppmärksammat på sistone. I dagarna var det Säpos tur att utfärda varningar. Precis som säkerhetspolisen i ett antal EU-länder är den svenska motsvarigheten orolig över de kinesiska investeringar.

Men handelsutbyte främjar ju utveckling, påtalade en del snabbt. Det är sant. Och handelsstopp är inget alternativ. Men viktig är vaksamheten. När Säpo varnar för att känslig teknik hamnar i diktaturens händer skall detta ses mot bakgrund av att Kina tillhör de stater i världen som bedriver ett omfattande industrispionage.

”Det finns även en risk för att Sverige genom investeringarna utsätts för politiska påtryckningar” sade Säpo. Som att ”Tjatar ni om brott mot mänskliga rättigheter godkänner vi inte Geelys affär med Volvo”? Tja, något liknandekan inte uteslutas. Geelys ordförande Li Shufu har goda kontakter i den kinesiska statsapparaten, men det är en apparat med en egen agenda.

ANNONS