Miljarderna som försvann

I våras lovade regeringen 10 miljarder extra till kommunsektorn.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I våras kom beskedet om ”välfärdsmiljarderna”, en höjning av statsbidragen till kommunsektorn med 10 miljarder kronor. De är nu på väg att försvinna.

I en ny prognos konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, att skatteintäkterna för 2017 beräknas minska med 6,4 miljarder kr jämfört med i våras. Redan i år väntas intäkterna bli lägre.

Självklart kommer statsbidragen ändå att göra nytta. Många kommuner skulle inte klara en god ekonomi annars. Men någon massiv utbyggnad kan det inte bli.

Framöver väntar dessutom stora utmaningar. Behoven ökar, inte minst med en befolkning som lever allt längre. Vi förväntar oss också hela tiden mer. Stora pensionsavgångar med stora rekryteringsbehov är på väg. Det innebär också att det behöver betalas pensioner som det inte har satts av tillräckligt för.

ANNONS

Det är naturligtvis bra att få höjda permanenta statsbidrag. Betydligt bättre än de små riktade statsbidrag som också används flitigt och som egentligen mest ställer till det i planeringen.

I grunden är det dock en sak som kommuner, landsting och regioner behöver. Det är större skatteunderlag! Som exemplet med de försvinnande välfärdsmiljarderna visar är det lätt att en i och för sig stor satsning i budgeten drunknar i en justering av skatteprognosen.

Den viktigaste delen i regeringens budget för kommuner och landsting är därför att föra en politik som leder till att fler arbetar mer och gärna till högre löner. Det är en sådan politik som är en verklig välfärdssatsning. Tyvärr är risken stor att det inte blir så mycket av den varan. Det vi sett hittills handlar snarare om motsatsen, där allt fler tjänar mindre extra efter skatt när de jobbar mer.

ANNONS