Jämfört med i dag kommer även vattenkraftens lokala nyttor och betydelse för kulturmiljön ges en stärkt ställning i de framtida prövningarna.
Jämfört med i dag kommer även vattenkraftens lokala nyttor och betydelse för kulturmiljön ges en stärkt ställning i de framtida prövningarna.

Mer flyt i vattenkraftens regelverk

Regeringen, C, M och KD är överens om lagstiftning som ska värna både miljön och småskaliga vattenkraften. Mindre administration och mer miljönytta.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Överenskommelser över blockgränsen och dessutom något som innehåller ordet förenkling, nog känns det lovande att förhandlingar kan leda fram till resultat i en tid då det politiska klimatet blivit mer polariserat.

Denna gång handlar det om en fortsättning på den energiöverenskommelse som slöts mellan regeringspartierna och C, M och KD 2016. Det lagförslag som ska läggas till lagrådet att behandla berör vattenkraften och målet man vill uppnå är att prövningar för denna energiresurs ska bli mindre byråkratiska och mindre kostsamma.

Den som därmed räds att ”naturens röst” blir helt överkörd kan dämpa sin oro, Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén uttalar sig nämligen mestadels positivt till överenskommelsen: ”Förslaget är en stor seger för den biologiska mångfalden i våra vatten.”

ANNONS

Visst är hon även kritisk och tycker att man borde varit ännu tuffare, men likväl anslås en positiv ton.

Även om det nya lagförslaget inte är kravlöst kan även ägare till den småskaliga vattenkraften känna sig tryggare. De sitter inte så sällan på det som kallas äldre rättigheter och dessa ska inte längre nyprövas, däremot omprövas. Skillnaden mellan ”ny” och ”om” låter i och för sig inte speciellt stor, men fördelen med detta är en minskad administrativ börda för de som berörs. Centerpartiets förhandlare i överenskommelsen, Rickard Nordin, uttalar sig extra positivt om denna del av lagförslaget då partiet varit tydliga med att värna äganderätten, en rätt som den sittande regeringen tenderat att vilja nagga i kanterna.

Förslaget till denna nya lagstiftning för vattenkraften ska inte tolkas som att allt kan flyta på som vanligt. Åtgärder kommer att krävas, men det ska nu förhoppningsvis kunna genomföras på ett sätt som är lättare att förstå och hantera. Alla vattenkraftverk i Sverige kommer exempelvis att prövas systematiskt, tanken är då att alla kraftverk i en älvsträcka prövas samtidigt för att samordna beslutsunderlaget.

Kostnaderna för de åtgärder som kommer krävas ska dessutom fördelas mer solidariskt i den svenska vattenkraftsbranschen. En fond ska inrättas så att även de stora bolagen kommer att få vara med och finansiera rättskostnader och miljöåtgärder för de mindre ägarna.

ANNONS

Säger lagrådet ja till förslaget är förhoppningen att kraften nu kan läggas på effektivisering och verklig miljönytta istället för tungrodd byråkrati.

ANNONS