Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Leif Laudinger i Varberg och Lars Brandel i Falkenberg vill arbeta med attitydförändring.
Leif Laudinger i Varberg och Lars Brandel i Falkenberg vill arbeta med attitydförändring.

Männen som vill förändra attityderna

#Metoo-kampanjen har efterfrågat männens engagemang i frågan. Det finns initiativtagare i både Varberg och Falkenberg.

#Metoo-kampanjen har onekligen satt mycket i rullning. Framför allt har den under en kort tid synliggjort hur utbrett problemet är. Genom sitt starka genomslag har den också lett fram till olika diskussionsspår. En diskussion handlar om vikten av att det inte bara blir en tillfällig kampanjeffekt som snart tonar bort när nya frågor pockar på uppmärksamhet. Att stå i det ständiga rampljuset är det i och för sig nästan ingen fråga som lyckas göra, men det är viktigt att det framöver går att redovisa konkreta politiska åtgärder som kan ses som reaktion på #metoo-kampanjen. Inte minst analyser av åtgärdernas effekter.

Men detta är samtidigt inte en fråga som enbart påverkas av en lista politiska åtgärder. Det är mer komplicerat än så eftersom det handlar om attityder – och attityder förändras inte över en natt. När vi nu är inne på attitydförändring hamnar vi dessutom i ytterligare ett av diskussionsspåren av #metoo – nämligen den om behovet av att män också engagerar sig för att motverka problematiken. Just detta har faktiskt hänt i både Falkenberg och Varberg. 

Lars Brandel, nyinflyttad falkenbergare, tillhör den kategori människor som inte tänker att någon annan borde göra något åt saken – han vill göra vad han kan för att påverka utvecklingen. Målet är starta upp mansgrupper där en blandning av yngre och äldre män kan träffas för att prata om sitt beteende gentemot kvinnor. Lars Brandel har stora ambitioner och det är bara att hoppas på att hans initiativ får en positiv och stor respons.

I Varberg är det Leif Laudinger som är på gång att dra igång studiecirklar för män i syfte att samtala om mansrollen och det ansvar man har att vara förebild, inte minst för sina barn. När det gäller Laudingers initiativ ska det dock klargöras att detta inte är ett direkt svar på senare tids uppmärksamhet kring frågan. Hans initiativ startade nästan två veckor innan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano satte igång den stora internationella spridningen #metoo-kampanjen.

Det kan därmed tyckas vara mycket vältajmat att starta upp dessa studiecirklar just nu, men Leif Laudinger menar att det inte lett till någon rusning till de värderingsdiskussioner han har för avsikt att sätta igång. Han ser kanske snarare en risk i att det för stunden kan bli för mycket av denna fråga, vilket skrämmer bort istället för att locka. Därmed menar han inte att #metoo är dåligt, men att detta ämne för studiecirklar riktade till män oavsett kräver att man får gå ut och ta personliga kontakter för att få deltagare. Som det ser ut nu sätter han igång en grupp innan jul och förhoppningsvis en i januari.

Ibland krävs det en storm likt den vi nu upplever genom #metoo-kampanjen för att ruska om oss. Samtidigt är det är sanning att det är dropparna som sakta urholkar stenen. Vad bra då att stormen också bidragit till droppar som sprider sig som ringar på vattnet.

MEST LÄST