Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Löfven vill söndra för att härska

Nu är tid för framtidsbygge, säger Löfven, och lägger in backen.

Löfven vill söndra för att härska
Ledare 13/9. Tillsammans ska vi bekämpa otryggheten, säger statsministern högtidligt, samtidigt som han drar undan mattan för mängder av skolbarn.
Vår stora polissatsning ska göra skillnad lovar regeringschefen, samtidigt som han vägrar erkänna att polisen är i kris och ömt skyddar den mest misslyckade rikspolischefen i mannaminne.
Nu är tid för framtidsbygge, säger Stefan Löfven i sin regeringsförklaring, samtidigt som han lägger in backen.
Ty den rödgröna regeringens politik för tillbaka till en svunnen tid, till ett slags återsocialisering av det friare samhälle många lärt sig uppskatta.
Stefan Löfven sammanfattar viljeinriktningen i meningarna ”Under året läggs ett förslag för att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Det skall vara ordning och reda i välfärden.”
Det är förstås ren lögn. Att göra det omöjligt att driva ett stort antal skolor vidare är inte att skapa ordning, det är att bädda för kaos.
Statsministern talar varmt om vikten av att minska polariseringen i samhället. Det låter som ett dåligt skämt då han tycks oförmögen att inse att hans vinstförbudspolitik syftar till att göra det näst intill omöjligt att driva företag i välfärdssektorn.
En lång rad företag, små skolor, vårdcentraler, med mera kommer att tvingas bomma igen. Det drabbar inte bara barn och i förlängningen patienter. Det drabbar också alla de kvinnor som har kunnat söka sig till alternativa arbetsgivare, som kanske till och med kunnat driva upp sina löner den vägen.
Tryggt land? Inte för en rad företagare. Istället ifrågasätts deras rätt att göra vinst på efterfrågad och uppskattad verksamhet.
”Det kan skapa ett sår i förhållandet mellan politik och medborgare som blir svårt att läka” konstaterade tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt nyligen i en debattartikel i Expressen.
Kort sagt, den rödgröna regeringspolitiken ökar inte tryggheten, den bidrar till söndring.

MEST LÄST