Löften är bra, polisnärvaro bättre

Trygghet kräver polisresurser nog att matcha de behov medborgarna påtalat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 19/1. En känsla av otrygghet sprider sig bland landets kvinnor, enligt BRÅ. Särskilt utsatta i Halland känner sig Falkenbergs unga kvinnor. Åtminstone visade en undersökning från 2014 att 55 procent av kommunens unga tjejer känner sig otrygga. En förvånansvärt hög siffra, som många fortfarande söker förklaringar på.

Är våldet grövre och vanligare i den i övrigt välmående halländska kommunen? Misshandelsstatistiken tyder inte på några stora skillnader mellan Varberg och Falkenberg. Är det i så fall fråga om en upplevd rädsla, som kanske saknar fog?

De frågorna lovar polisen, kommunen och regionen att gå till botten med. Därför står ökad kunskap om unga kvinnors trygghet överst på listan när Medborgarlöften för Falkenberg nu presenteras.

ANNONS

– Vi behöver ta reda på vad rädslan beror på. Hände det något 2014 som kan förklara siffrorna? Eller finns det kopplingar till unga kvinnors mående? säger kommunpolis Anneli Svensson.

Tidigare forskningsanalyser av de uppseendeväckande resultaten har pekat mot det senare, att det finns en koppling mellan psykosociala problem och en upplevd otrygghet. Det finns alltså skäl att misstänka att kvinnor inte är rädda för att Falkenberg är farligare än andra kommuner, utan att rädslan har andra orsaker.

Samtidigt, när polisen och övriga aktörer nu prioriterar en dialog om otryggheten finns det inte en risk att man bara spär på ett rykte?

– Man måste ta den upplevda otryggheten på allvar, det är viktigt att prata om orsaker. Men det gäller förstås att göra det på ett sätt så att man inte befäster en eventuell myt. Det är en fråga om att göra kloka avvägningar, säger Anneli Svensson.

Det senare är viktigt såväl vad Falkenberg beträffar som Sverige i gemen. Om det finns en koppling mellan larmsiffrorna i senaste Brå-rapporten och att unga kvinnor i Sverige mår dåligt är det angeläget att detta belyses på ett moget sätt.

Detsamma gäller för Varberg när nu polisen där, efter Medborgarlöften, lovar synas mer i Påskbergsskogen och att polisens volontärer ska finnas på plats vid flera tillfällen under året. Dessa satsningar görs trots att det inte finns reell täckning för upplevelsen av otrygghetsproblem i området.

ANNONS

En annan viktig satsning, som står på listan över Medborgarlöften i såväl Falkenberg som Varberg, är att prioritera arbetet mot ungas användning av droger. Polisen tror inte problemen i de halländska kommunerna avviker från landet i övrigt. Men det finns uppenbara skäl att ta tag i frågorna.

– Våra fältassistenter upplever en höjning av toleransnivån för cannabis i vissa kretsar, att det i ökad utsträckning sprids uppfattningar bland unga att den typen av droger är naturliga och inte farligare än alkohol, säger Anneli Svensson.

Bland det viktigaste av allt i kampen för ett tryggare samhälle är dock att polisen finns tillgänglig när den behövs och där den behövs. Därför är de senaste varningssignalerna om poliskrisen i nordhalländska Kungsbacka ett bekymmer. Enligt Norra Halland måste poliser från övriga Halland dagligen rycka in för att täcka upp för bemanningsbrister i Kungsbacka.

Medborgarlöften i all ära, men vad hjälper bättre kunskap om lokala behov och önskemål om det sedan inte finns polisresurser att sätta in? Att lösa poliskrisen, som på en rad olika sätt slagit hårt även mot region Väst, är trots allt den allra viktigaste trygghetssatsningen.

ANNONS