Krismedvetandet i Falkenberg och Varberg

En del falkenbergare och varbergare har börjat fundera på hur de skulle klara sig vid en kris. Men det lär dröja innan alla sitter på överlevnadspaketet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Regeringen har åkt till försvarskonferensen i Sälen med olika syn på hur allvarligt hotet från Ryssland är. Istället för att ställa oppositionen mot regeringen, hade det räckt att sätta Stefan Löfven och Margot Wallström mot Peter Hultqvist att debattera med varandra på scen. Nu handlar i och för sig konferensen om krislägen och konflikter, men det hade varit tryggare om regeringen lyfte frågan ur ett enat perspektiv än att själva stå som exempel på just konflikt.

Men medan regeringsrepresentanterna är upptagna med att fundera över hur stort hotet från ryssen är får alla vi andra på allvar börja fundera på vår egen krisberedskap. Det värsta scenariot är då givetvis krig, vilket nog ändå fortsatt känns väldigt osannolikt för de flesta svenskar. Men en beredskap som är mer rimlig att anpassa sitt hem efter är den kris som orsakas av vinterstormar. I en allt mer teknikberoende tillvaro börjar det troligen också gå upp för var och en att en viss beredskap för en samhällsstörande cyberattack också kan vara bra att ha. Inte bara det att fiberuppkopplingen och internet slutar fungera utan dessutom att elförsörjningen slås ut på obestämd tid.

ANNONS

Den lilla enkla undersökning som HN lät göra i måndagens tidning visar att det finns invånare i Falkenberg och Varberg som börjat fundera på vad de har i sitt hem för att åtminstone klara av en mindre kris. Det ska dock konstateras att ansvariga för krisberedskapen i båda kommunerna har ett stort arbete kvar att göra för att få fler invånare att inse vikten av att vara mer förberedda om det oväntade och osannolika trots allt händer.

Grunderna som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill lära oss att ta ansvar för, om och när krisen är här, är att kunna ordna mat och vatten, följa nyheterna samt kommunicera med andra. Checklistan för vilka prylar detta innebär går bland annat att hitta på hemsidan dinsäkerhet.se.

Det är mer sannolikt än osannolikt att mindre än 10 procent av våra hushåll sitter på hela detta överlevnadspaket i sina hem. Det är också sannolikt att det kommer krävas många kampanjer innan huvuddelen av befolkningen tar ansvar för att förse sig med dessa prylar. Vi är så vana vid att allt ska fungera och att kriser och katastrofer är något sker långt bort eller på film. Det är å ena sidan fantastiskt att vi fått en så lång period av fred och hyfsad fröjd, men det är å andra sidan också en fara att vi vant oss vid detta tillstånd så till den grad att majoriteten därmed tar tryggheten för given.

ANNONS
ANNONS