Konsten att stå upp mot diktaturer

Hoppas Kanada inte backar trots Saudiarabiens repressalier, så det inte går som efter Wallströms affär.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 8/8. Tänk om vår feministiska regering agerade lika kraftfullt, lyder sturska kommentarer på twitter och sociala medier. Av inläggen att döma tycks minnet vara kort. För det finns uppenbara likheter mellan det som hände mellan Saudiarabien och Sverige för drygt tre år sedan och det diplomatiska krig som nu trappas upp mellan Kanada och Saudiarabien. Båda konflikterna har sin upprinnelse i kritik mot regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Anno 2018 är det Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland, som har väckt Saudiarabiens ilska genom att twittra i protest mot att en kvinnlig människorättskämpe fängslats.

”Väldigt oroad av att få veta att Samar Badawi, Raif Badawi’s sister, har fängslats i Saudiarabien. Kanada står samman med familjen Bafawi i denna svåra tid och vi riktar en stark uppmaning om frisläppande av både Raif and Samar Badawi” skriver Chrystia Freeland.

ANNONS

Våren 2015 var Sveriges utrikesminister minst lika stursk. Hon kallade upp den saudiske ambassadören i Sverige för att protestera mot den offentliga piskningen av just bloggaren Raif Badawi.

”Man måste ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder”, förklarade utrikesminister Margot Wallström (S).

Det hade hon förstås alldeles rätt i. Och tidningen Washington Post skrev: ”Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien om mänskliga rättigheter”.

Men saudierna blev rasande. Till en början stod dock den rödgröna regeringen på sig. Mitt i den diplomatiska konflikten beslöt man att inte förlänga det omtalade militära samarbetsavtalet.

Då vaknade motståndet även på hemmaplan. För det var inte bara Saudiarabien som med hjälp av Arabförbundet samlade sina styrkor till fördömanden av Sverige. Även här hemma blev Wallström hudflängd. Moderater KU-anmälde Wallström för att hon inte ansågs ha hanterat känsliga handelsrelationer varsamt nog. 31 näringslivstoppar anklagade regeringen i ett öppet brev för att skada handelsutbytet, och pekade på hur viktiga Saudiarabiska investeringar är för Sverige. Och det svenska modet falnade. Snart reste Björn von Sydow till möte med den saudiarabiske kungen, med svansen mellan benen och ett brev från kung Carl Gustaf i bagaget.

Även Kanada har en hel del handelsförbindelser med Saudiarabien. Nu har diktaturen svarat på kritiken genom att frysa nya handels- och investeringsavtal, kalla hem sin ambassadör och skicka hem Kanadas från Riyadh. Man har dragit in saudiarabiska flyglinjer till och från Toronto, samt aviserat att man kallar hem sina utbytesstudenter

ANNONS

– De som tidigare har kritiserat Saudiarabien får inte tystna av rädsla för repressalier, sade Elisabeth Löfgren pressekreterare för svenska Amnesty, våren 2015.

Vi vet hur det gick.

Hur det kommer att gå för Kanada är ännu ett oskrivet kort. Men låt oss hoppas att dess liberala ledning håller sina löften om att envist försvara mänskliga rättigheter och står på sig mot diktaturen – även om motståndet har ett ekonomiskt pris.

ANNONS