Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Jobb är vägen in

Äntligen en överenskommelse om sänkta trösklar, men varför sitter det så långt inne hos LO?

Ledare 11/11. Problem eller utmaning? Närande eller tärande? Det är i synen på medmänniskan, i synnerhet de sämre lottade, en av vår tids största politiska skiljelinjer går. Det är också därför det gått så trögt för facken att inse det uppenbara, att det växande utanförskapet kräver nya lösningar.


Nu tycks dock en efterlängtad öppning vara på väg. ”Nyanlända ska få jobb med lägre lön” – så rubricerar SR fredagens nyhet. LO-fack samt Unionen är nära målgång efter lång tids förhandling med Svenskt Näringsliv.


Det blir en efterlängtad början på en absolut nödvändig förändring på arbetsmarknaden - en förändring som dessutom är lösningen på den sak som bekymrar svenska folket allra mest: Integrationen. Eller snarare bristen på densamma.


På skärmen i en sal i den politiska maktens centrum i Stockholm blänker det ordet i stora svarta bokstäver: INTEGRATION. Opinionsinstitutens mätningar säger det uppenbara, att väljarnas fokuserar på exakt den utmaning som så många partikonflikter kretsat kring – det ena förstås förstärkt av det andra.


Det här kommer valrörelsen handla om, säger en av alla de partistrateger som nu drar upp linjerna för valrörelsen. Andra ödesfrågor, som miljö och försvar, har hamnat hopplöst i skuggan av den där enda frågan.


För partier som Centerpartiet, som trots hårdnande motstånd även från vissa av Allianskamraterna konsekvent har försvarat synen på människor med utländsk bakgrund som närande, kommer beskeden från fack och arbetsgivare som en lättnad. Då kan man lägga de där, förvisso något vaga, hoten om lagstiftning åt sidan. Frivilliga överenskommelser är givetvis den rätta vägen att gå, i synnerhet i en fråga som väckt så mycket ont blod.


När etableringsanställningar kan bli verklighet är ännu oklart. Avtalet skall nu ut på förankringsrunda på den fackliga sidan. Förhoppningsvis tar det inte för lång tid. För arbete befrämjar inte bara välstånd och ”förhindrar tillfällen till synd”. Jobbet är vägen in till samhällsgemenskap och bort från resursslöseri. Att människor som inte längtar efter annat än att få starta om, göra nytta och tjäna egna pengar hålls tillbaka av ett oflexibelt och illa anpassat system är inte bara orimligt – det bidrar till att skapa motsättningar i samhället.
 

MEST LÄST