HELSINGFORS 20141020
Statsminister Stefan Löfven besöker idag Finlands president Sauli Niinistö på Talludden i Helsingfors
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060
HELSINGFORS 20141020 Statsminister Stefan Löfven besöker idag Finlands president Sauli Niinistö på Talludden i Helsingfors Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060 Bild: Henrik Montgomery / TT

I brist på Nato tar vi Finland?

Vi är avsevärt starkare ihop med Finland. Men var öppna gentemot väljarna. Bilateralt samarbete kan bara komplettera andra allianser.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledarreportage 22/9. En stor mörk skugga vilar över det ljusa rummet i presidentens tjänstebostad. Det spelar ingen roll hur stora fönstren är, eller hur starkt solen lyser över Talludden. Skuggan är ändå ständigt närvarande, sprider en diffus kyla likt Mårrans.

Det är en skugga som Finland känner väl. Och man vet vad som gäller.

”En kosack tar allt som sitter löst”, säger president Sauli Niinistö.

Smädandet kan förefalla vågat. Men talesättet är gammalt. Och Finland förstår dess sedelärande budskap

– Inget är löst när vi talar med ryssarna! Men dialogen är viktig, säger Sauli Niinistö.

Resonemanget låter bekant. Flera säkerhetspolitiska källor HN träffar i Helsingfors understryker att man måste vara på alerten i varje sekund under mötena med den ryske presidenten. Samtidigt kan varken Finland eller andra europeiska länder helt sonika vända Ryssland ryggen. Relationerna må vara hur frostiga som helst, men kontakten måste ändå upprätthållas.

ANNONS

– Dialog är inte att acceptera deras politik, understryker Sauli Niinistö. Vi har en mycket klar relation med Putin. Han vet mycket väl vad vi tycker, till exempel om Ukraina och Krim

Och Putin vet förstås hur Finland och Sverige förhåller sig till Nato. Därför kommer, helt i enlighet med spelets regler, morrningar från Moskva om de allt närmare relationerna till Nato.

Signalerna uppfattas och förstärks bland Natomotståndare i vissa politiska läger. ”Vi får inte reta den ryska björnen”, heter det. Och så försöker man göra gällande att Putin har skäl att känna sig trängd.

Verkligheten är förstås den rakt motsatta. Det är Ryssland som utmanat folkrätten, invaderat det Ukrainska Krim och gjort sig skyldigt till tortyr och utomrättsliga avrättanden. Ryssland rustar upp i vårt närområde och visar ständigt musklerna på olika sätt. Finland har, liksom Sverige upplevt hur de ryska kränkningarna av luftrummet har eskalerat. Säkerhetsläget på det innanhav som skvalpar mot klipporna vid Talludden har försämrats drastiskt de senaste åren. Och det är en avgörande förklaring till varför Finland i både tal och gärning har markerat var man känner sig hemma.

– Man pratar ibland om ”Finland mellan öst och väst”. Men vi står inte emellan någonting. Vi hör till väst! säger en säkerhetspolitisk expert.

ANNONS

Finland vill inte bli betraktat som något slags buffertzon. Därför har man steg för steg lämnat den gamla tidens ”neutralitet” bakom sig och intensifierat olika typer av samverkan. Både Finland och Sverige har ratificerat värdlandsavtalet med Nato, vilket är ett sätt att utveckla än närmare förbindelser. Samtidigt har Sverige och Finland sett det uppenbara behovet att intensifiera ett gemensamt försvarssamarbete.

– Våra relationer är djupare än någonsin. Jag har aldrig upplevt det så tydligt under mitt politiska liv. Det finns en andlig gemenskap, säger Sauli Niinistö

Det är en uppfattning som delas av många politiska bedömare. Inte minst från finskt håll är man mån om att understryka de goda förhållandena mellan Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och hans finska motsvarighet Jussi Niinistö. (Oväntat eftersom den senare tillhör Blå framtid, utbrytargruppen från Sannfinländarna). I dagarna förlänades Jussi Niinistö Storkorset av Nordstjärneorden för sina insatser för svenska intressen.

De ständiga försäkringarna om ömsesidig förståelse och djup gemenskap blir nästan rörande. I någon mån handlar det om att göra en dygd av nödvändigheten. Men mest av allt är det fråga om två länder, med historiska band, som har alla skäl att möta en allt bistrare framtid gemensamt. Finlands sak är vår och vår sak är Finlands, så enkelt är det. Men samtidigt lite komplicerat.

ANNONS

ett aldrig så intimt försvarssamarbete med Sverige och Finland kan inte ersätta ett Natomedlemskap – lika lite som ett mer utvecklat säkerhetssamarbete på EU-nivå kan göra det. Och det är mot ett fullvärdigt medlemskap både Sverige och Finland bör sträva.

Fördjupar Samverkan. Statsminister Löfven och president Niinistö på Talludden i Helsingfors.

ANNONS