Höjda kostnader färre jobb

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

18/10 2014. Det var i måndags som Magdalena Andersson kallade till presskonferens för att beskriva läget i den svenska ekonomin och betyget löd att det är tomt i ladorna. Inte långt efter presskonferensen kom reaktionerna på detta uttalande och man kan konstatera att alla inte håller med finansministern. Även vi på ledarsidan reagerade. Dagarna har nu gått och reaktionerna har inte blivit färre och dessutom ifrågasätts nu de planerade skattehöjningarna.

Inför den kommande budgetpropositionen, som snart ska presenteras av regeringen, så har finansdepartementet skickat ut förslag på skattehöjningar på remiss. Reaktionerna har börjat komma in och det är inte speciellt positiv kritik som remissinstanserna levererar. Ekonomistyrningsverket konstaterar bland annat att de föreslagna skattehöjningarna minskar både utbud och efterfrågan på arbetskraft. Arbetsförmedlingen menar att förslagen riskerar att minska arbetsutbudet. Även den fackliga organisationen Saco är negativ till de föreslagna skatterna eftersom de kan leda till att det kommer löna sig sämre att utbilda sig. Flera remissinstanser menar också att regeringen överskattar de skatteintäkter som de föreslagna skatterna ska kunna inbringa.

ANNONS

De skatter som föreslås är bland annat höjda marginalskatter, införande av en speciell löneskatt för pensionärer som väljer att arbeta.

När Magdalena Andersson kommenterar kritiken menar hon att remissinstanserna inte tar hänsyn till helheten i regeringens jobbpolitik. Andersson menar att de skattepengar som regeringen ämnar ta in genom dessa nya skatter ska gå till jobbskapande åtgärder. Än har man inte presenterat hela bilden, men en pusselbit är den omdebatterade 90-dagarsgarantin, en reform som dock kan ha svårigheter att komma igenom riksdagen.

Den nya regeringen har konstaterat att jobbpolitiken är den viktigaste frågan just nu. Men regeringen spelar ett högt spel när man väljer att höja skatterna på arbete, med en speciell udd riktad mot pensionärer och unga. Man vill ta in mer pengar till staten för olika åtgärder. En politik som sällan eller aldrig på alvar tar tag i de verkliga problemen som ligger bakom en allt för högarbetslöshet.

Det är människor i företag och andra organisationsformer som anställer och skapar jobben i Sverige. För att dessa ska våga göra detta krävs det en god konkurrenskraft men också långsiktiga regler så att man våga satsa och utveckla sin verksamhet. Höjda skatter och avgifter är sällen en bra medicin för att få fler att vilja anställa. I stället för att se över regelverk och avgifter i syfte att sänka kostnaderna för de som anställer och skapar de nya jobben så verkar regeringen satsa på nya projekt, åtgärder och program. Visst kan de vara nödvändigt som tillfälliga åtgärder i en kristid. Men har man som ambition att i grunden se till att minska arbetslösheten i Sverige så borde finansminister Andersson lyssna mer på de remissinstanser som nu riktar kritik mot de förslagna skattehöjningarna och inte bara vifta bort dem.

ANNONS

Isak Engqvist

ANNONS