Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Grön men erfaren

Att ett framtidsnamn som Per Johansson slår ut äldre kandidater borde inte förvåna. Det är ju Centern vi talar om.

Ledare 26/10. En ung skäggig man som den nya Mari-Louise Wernersson? Beskedet kanske överraskar en och annan falkenbergare. Å andra sidan är det Centerpartiet vi talar om. Att flest partimedlemmar hittills har satt framtidsnamnet Per Johansson före det mer vältummade C-kortet Tore Holmefalk borde kanske inte förvåna. Annie Lööf själv är det yttersta beviset på att toppositioner i Centerpartiet inte automatiskt är lika med grå tinningar och lång, trogen tjänst.


Nomineringskommitténs förslag till lokal Falkenbergslista kan på fler sätt sägas understryka den öppenhet för det nya som kommit att förknippas med det moderna Centerpartiet. På fjärde plats finns en kvinnlig kandidat som blev Centerpartist tämligen nyligen.


– Vi tänkte att vi skulle ha in ett par nya namn och därför ville vi lyfta fram Anneli Andelén, som är vd för Maa Såg, säger Per Lennart Persson, sammankallande för nomineringskommittén.


Och kanske kan Andeléns gamla erfarenheter som tuff skyttedrottning komma till nytta i även i de politiska striderna. I en intervju i regionens invånartidning beskriver hon sig dock mer som en lagspelare. 


Att laget är viktigt i politiken är något som Per Johansson gärna understryker.


– Det gäller att sätta laget före jaget. Det är den sortens ledarskap jag vill stå för nu när jag ser ut att få förtroendet att bi draglok i Falkenberg. Jag känner mig stolt och supertaggad, men också ödmjuk inför uppdraget och den tid som väntar.


Ödmjukhet är bra. Än är inget givet. I vissa Centerdistrikt, som i Göteborg, har nomineringskommitténs förslag till listor kastats om betydligt. På partiets nomineringsmöte i september petades nuvarande riksdagsledamoten Rickard Nordin ned från andra till tredje plats av Mikail Yüksel som kommittén inte ens hade gjort plats för på riksdagslistan. 


I Falkenberg äger nomineringsmötet rum den 6:e november och det står exempelvis den politiskt erfarne och ambitiöse Tore Holmefalk fritt fram att likt Yüksel mobilisera till dess.

Fler kan dock ha anledning att känna sig sporrade att slåss för sin position. Shlomo Gavie, som gjorde sig känd bland falkenbergarna när han gick i bräschen för byskolorna i den för Centerpartiet uppslitande striden, får se sig nedpetad från tionde till elfte plats på listan. Visserligen har Centern medvind i opinionen, men det skulle kunna innebära att Gavie inte ens får plats i fullmäktige. För en person som öppet uttryckt ambitioner att ta över och leda partiet är det förstås en motgång.   


– Jag är glad för Pers skull som jobbat på bra och sakta men säkert skapat sig en position! Samtidigt är det med blandade känslor jag tar emot beskedet om listan. Men jag har kvar min ambition att vara tongivande i partiet. Jag känner att jag har mycket kvar att ge och har kvalifikationer som kan vara värdefulla för Centerpartiet, säger Shlomo Gavie.


Till Shlomo Gavies fördel talar då bland annat hans israeliska bakgrund, som kan ses som en tillgång i ett parti som så tydligt verkar för ökad mångfald. 


Först och främst är det dock väljarna som skall övertygas. Personvalskampanjerna inför valet öppnar då också möjligheter för alla som vill driva på utvecklingen i Falkenberg.


– Jag ser väldigt mycket fram emot valrörelsen. Nu väntar festivalsäsong för oss som jobbar med politik. Jag hoppas på mycket debatt både kring sakfrågor och ideologi, säger Per Johansson. 


En sakfråga han särskilt vill framhålla som viktigt är god ekonomisk balans.


– Vi står inför stora investeringar framöver i skola och omsorg, men det skall också finnas pengar i en kommun som Falkenberg att satsa på exempelvis kultur och fritid.


Att även en kommuns kulturprofil är viktig när det gäller att locka nya skattebetalare är ingen hemlighet. Falkenberg har dessutom ett namn som nöjesstad att försvara. Samtidigt finns det gott om exempel på svenska kommuner som tagit sig vatten över huvudet genom allt från satsningar på lekland till arenabyggen. Dit vill Falkenberg förstås inte komma. Och då är det betryggande med toppnamn som spontant säger sig vilja prioritera god hushållning. 

Läs även nyhetsartikel

MEST LÄST