Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Gå inomhus, stäng dörrar och fönster!

När Halland brinner och Hesa Fredrik tjuter, är du tillräckligt förberedd?

Ledare 11/7. Oacceptabelt! Praktskandal! Reaktionerna efter falsklarmet i Stockholm har inte låtit vänta på sig. Det värsta är dock inte att någon råkade trycka på fel knapp. Det värsta är att vi, likt efter den allmänfarliga hamnbranden i Halmstad, åter har fått en oroväckande påminnelse om allvarliga beredskapsbrister.


– Det var sämsta tänkbara scenario. Inget hände, folk bara fortsatte som vanligt efter att hesa Fredrik larmat, säger Marcus Johansson, på länsstyrelsen i Halland om hamnbranden 2012.


En annan bister erfarenhet från samma händelse var att kommunens hemsida blev överbelastad av trycket från oroliga invånare  – alltså precis det som hände med bland annat polisens och MSB:s webbsidor på söndagen. 


– Vi är riktigt bekymrade över att stora myndigheter inte har tillräcklig kapacitet. Vi skall ha webbsidor som klarar informationstryck, säger Marcus Johansson.


Det är lätt att hålla med. Att rädda och oroliga människor börjar söka efter information är något de flesta myndigheter måste räkna med. Händer något allvarligt i exempelvis Falkenberg och Varberg måste kommunernas system klara en påtagligt ökad belastning. 


Att någon fumlat med knapparna så att larmet dragit igång känner Marcus Johansson inte till. Däremot har Halland haft omfattande problem med en annan typ av flasklarm.


– Många som bor runt Ringhals har blivit falskt larmade. De särskilda radiomottagare som skall varna närboende om en händelse på kärnkraftverket har ljudit efter alla sorters larm som gått ut i länet. 


När larm går på för ofta och "i onödan" finns en påtaglig risk för att folk börjar strunta i varningarna. 


– Nu har vi åtgärdat problemet. Vi har tagit fram nya radiomottagare som bara skall reagera på en speciell kod. Om någon, av något skäl, inte skulle ha fått sin gamla mottagare utbytt är de välkomna att höra av sig. Både fritidsboende och åretruntboende skall har en mottagare, säger Marcus Johansson.


Sedan förra året är länsstyrelsen, regionen och kommunerna i Halland dessutom i full gång med en stor, gemensam informationssatsning för att sprida kunskap om det som kallas Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Alltså den sortens meddelande som går ut om stora bränder, utsläpp, olyckor och andra allvarliga händelser. Satsningen hemsida finns på www.vmahalland.se 


– Hamnbranden blev en väckarklocka och vi började undersöka hur vi skall göra för att få allt att fungera bättre. Nu är kampanjen i full gång. Till hösten skall vi fokusera på att nå ut i våra skolor, lärare skall få information om VMA och i samband med brandskyddsutbildning skall eleverna få lära sig mer.


Nästa år skall Halland, som är ett stort turistlän, gå vidare med en kampanj som riktar sig till turister och nyanlända.  Även de skall få lära sig att den korrekta rutinen är att gå hem, stänga dörrar och fönster och slå på radions P4. 


Med andra ord är Halland redan på god väg med att utveckla det viktiga arbete som falsklarmet i Stockholm nu påmint huvudstadsregionen om. Men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. Varje händelse som påminner om bristen på krisberedskap bör bli ett tillfälle till ytterligare lärdom.  

 
Vid sidan av att inpränta rutinerna hos allmänheten bör förstås myndigheterna se till att ansvarig person, vilket kan vara en räddningsledare, en smittskyddsläkare eller polisen, alltid i god tid begär att SOS-Alarm drar igång larmet. Även på den punkten har det brustit, vilket är allvarligare än falsklarm. Och när oroliga medborgare slår på radion skall de snabbt kunna få tydlig och relevant information.  

MEST LÄST