Bra för hälsan. Mera grönt på våra tallrikar är både gott och bra för hälsan.
Bra för hälsan. Mera grönt på våra tallrikar är både gott och bra för hälsan.

Gärna grönt på faten men inte för att spara

Det är besparingen, inte det gröna, som man främst ska bekymra sig om när det gäller den nya helvegetariska dagen i Varberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare. Vi har i Sverige en förmån sedan lång tid. Den att få varm mat serverad till alla skolbarn. Det är en förmån som vi som inte var med på tiden med flottiga smörgåspaket kanske inte fullt ut uppskattar. Än mindre gör många barn det. De har kanske inte ens hört talas om en sådan ”forntidsupplevelse”.

Men den tacksamhet som alla naturligen, åtminstone någon gång då och då, bör känna över att vi har det så här bra i vårt land, innebär ju inte att vi nu tyst måste acceptera vad som helst. När de styrande i Varbergs kommun bestämmer sig för att spara två miljoner kronor på just skolmaten är det alls inte förvånande att både föräldrar och barn reagerar. Det är helt enkelt rätt!

ANNONS

Bakgrunden är det sparbeting barn- och utbildningsverksamheten i Varberg tvingats till för att få budgeten att gå ihop. Efter kontakter med serviceförvaltningen fick man förslaget att införa ytterligare en helvegetarisk dag i serveringarna, liksom några andra besparingar på skolmaten. Och det nappade man på.

Problemet med detta är inte att det blir mera grönt på skolfaten. Det är tvärtom på många sätt bra. Precis som Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, sa i gårdagens HN kan det vara ohälsosamt med för mycket kött i vår kost.

Grönare mat kan också vara ett viktigt inslag för att åstadkomma en mera hållbar utveckling. Bra för miljön helt enkelt! Nej, huvudproblemet är inte detta, utan att den vegetariska inriktningen väljs av besparingsskäl och införs på det här drastiska sättet.

Precis som Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg, framhåller är skolmaten en viktig del av den pedagogiska verksamheten. Eller bör åtminstone vara det. ”Vi kan inte styra barnens matvanor men vi kan påverka”, förklarade hon i en intervju här i HN för någon dag sedan. Helt rätt, men sker det?

Vare sig barn eller föräldrar verkar i varje fall ha upplevt detta. De har bara ställts inför fullbordat faktum, helvegetarisk mat ytterligare en dag i veckan. Om det funnits pedagogiska ambitioner med ”reformen” hade man självklart inte gjort så.

ANNONS

Nu blir det i stället starkt motstånd. Risk för ökat matsvinn och för att många barn inte äter något alls eller otillräckligt. Och på tom mage kan man vare sig arbeta eller lära sig särskilt väl.

Krögaren Mattias Svensson tycker att det är ”jättekonstigt att man inte vill satsa på vår framtid, som ju är barnen” i framtidskommunen Varberg. Det är lätt att instämma!

ANNONS