Kyrka för alla. Kyrkomötets första kvinnliga ordförande, Karin Perers (C), lade ut texten om en kyrka för alla i Vinbergs församlingshem i lördags.
Kyrka för alla. Kyrkomötets första kvinnliga ordförande, Karin Perers (C), lade ut texten om en kyrka för alla i Vinbergs församlingshem i lördags.

Folket behövs i kyrkan

Arbetet behöver fortsätta för en kyrka av, med och för hela folket.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 16/1. Den 17/9 i år är det dags för alla de drygt sex miljoner som är medlemmar i Svenska kyrkan att besluta sig för vilka som, tillsammans med allt från biskopar till kyrkoadjunkter, ska bestämma över vårt största trossamfund. Bara lite drygt tio procent av medlemmarna brukar göra det. Något som är att beklaga, för helt klart behövs även folket i kyrkan.

Intresset för de kyrkopolitiska frågorna är naturligtvis inte heller alltid på topp hos gemene man. Det handlar säkert dels om ointresse för kyrkan överhuvud, men också om att man tycker att politiken ska hålla sig borta från kyrkan. I princip är ju kyrkan i dag som vilken folkrörelse som helst, om än en av de största. Och inte ens i idrottsrörelsen förekommer ju några partipolitiska val.

ANNONS

Men det är skillnad. Det finns dels den historiska bakgrunden där kyrkan och staten var ett och demokratin även trängde fram där. Dels är det ett faktum att kyrkan är en central del av samhället, den har ju också hand om viktiga samhälleliga funktioner (som begravningsverksamheten). Det är svårt att tänka sig den utan en gedigen demokratisk struktur.

För Centerpartiet, som genomförde sin traditionella nyårsträff i Vinberg i lördags, har detta aldrig varit en fråga. Med sin väl utvecklade lokala närvaro och folkrörelsetradition, med sitt intresse för hembygden och med en politisk ideologi grundad i den kristna etiken, är det politiska engagemanget för kyrkan närmast en självklarhet. Därför ägnades också nyårsträffen detta kyrkovalsår i viktiga delar åt kyrkan. Med uppskattad medverkan från kyrkomötets ordförande, Karin Perers (C).

Så har också partiet bestämt sig för att ställa upp i höstens kyrkoval och det program man går till val på antas av aktuella partiorgan. Detta kan givetvis ifrågasättas. Är det rimligt att en ateist eller person av annan trosuppfattning som sitter i Centerns partistyrelse har inflytande över Svenska kyrkan? Perers svar är att detta inte är något problem. Endera engagerar man sig då inte i de kyrkopolitiska ställningstagandena eller så går man helt enkelt ut från mötet.

ANNONS

I sitt anförande i Vinberg gav Karin Perers klara och övertygande svar på såväl varför kyrkan behövs i samhället som varför politiken (Centern) behövs i kyrkan. Kyrkan är väldigt viktig i många av livets mest avgörande skeden. Hela 78 procent av alla begravningar sker i kyrklig regi. När människor och hela samhällen, som vid den ödeläggande branden i Västmanland för något år sedan, hamnar i kris är det ofta kyrkan man vänder sig till. I kyrkan samlas många barn, körsångare, cirkeldeltagare och förstås gudstjänstbesökare.

Utan olika C-politikers insatser hade vi inte fått kvinnliga präster vid för nu snart 60 år sedan. C:s kyrkopolitiker hörde till de främsta när det gällde att få till stånd kyrkliga vigslar av samkönade par. Här finns det mer att göra men inte heller Rom byggdes på en dag. Utan tvekan kommer Karin Perers och andra C-politiker att fortsätta att arbeta för en kyrka av, med och för hela folket.

ANNONS