Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fördomsfull hetsjakt på religiösa friskolor

Okunniga socialdemokrater ser friskolor som ett hot istället för ett välkommet komplement.

Ledare 14/3. Skolan har länge betraktats som lovligt byte när klåfingriga S-politiker skall jaga oliktänkande. Och efter att partiet har bockat av frågan om vinstförbud känns det säkert logiskt att ge sig på förbud mot konfessionella skolor. Men det klingar falskt när civilministern predikar om att det skall vara rektorer och lärare som styr i svensk skola. För det är ju pinsamt uppenbart att det är hans parti som vill hålla i pekpinnen.


Styrda av helig socialdemokratisk vrede förklarar Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström att de vill driva vartenda konfessionellt inslag ut ur den svenska skolan. Detta trots att de religiösa inslagen i de allra flesta fall sker i form av helt frivilliga aktiviteter utanför ordinarie skoltid – det vill säga helt enligt lagen. Men den detaljen vill man inte låtsas om i sin hetsjakt på friskolor.


– Vad säger man till alla nöjda föräldrar och elever som man vill slå undan benen för? säger Johan Törnäng, rektor på Nyhemsskolan.
Han må tala i egen sak, men är långtifrån ensam om att döma ut Socialdemokraternas vallöfte som orimligt.
– Jag beklagar att de bygger beslut på rädslor. Alla skolor står under skollagen och ska självfallet följa den. Men det är bra för Sverige att det finns olika typer av skolor, säger Mari-Louise Wernersson (C).


I Falkenberg finns förvisso ingen friskola med konfessionell profil på grundskolenivå. Däremot driver svenska kyrkan förskola och fritidshem. Och vem vet när även de alternativen hamnar i Socialdemokraternas skottglugg?


Mari-Louise Wernerssons kommunrådskollega Per Svensson (S)har i alla fall varit väldigt tydlig med att han vill se ett förbud mot alla konfessionella skolor – för att vara konsekvent. Men hur skäligt är det ”att behandla alla lika” bara för att det har uppdagats att verksamheten på enskilda kristna och muslimska friskolor har spårat ur
– Jag tycker det är olyckligt att man vill dra alla över en kam. Det finns fördomar om att eleverna på vår skola har vattenkammat hår och bibel i hand. Men så är det inte. Alla är välkomna till vår skola, vi frågar inte efter elevernas trosuppfattning. Och vi tål granskning. Kom gärna hit och besök vår verksamhet! säger Johan Törnäng.
Socialdemokraternas vilja att behandla alla konfessionella skolor lika har dock ändå sina begränsningar – enligt Anna Ekström skall judiska skolor undantas.
– När det gäller de judiska skolor vi har i Sverige i dag, ser jag inga skillnader jämfört med dagens system. För så vitt jag vet så har de inga konfessionella inslag i sin skolverksamhet, säger Anna Ekström.


Det är då det blir uppenbart att gymnasie- och kunskapslyftsministern bygger sin politik på tro snarare än vetande. De judiska skolornas verksamhet skiljer sig föga från exempelvis katolska skolans – eller kristna Nyhemsskolans. I samtliga fall ligger de religiösa inslagen helt utom den timplanebundna undervisningen.


Skolhuvudmän eller pedagoger som får för sig att ägna sig åt indoktrinering bör stoppas. Men det är befogat att kräva att svensk skolpolitik följer Europakonventionen, respekterar religionsfriheten och den rätt föräldrar har att trygga önskad fostran för sina barn.

MEST LÄST