Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fördel för tysk nattmangling

Tysk regeringsförhandling ger olika tankar. Dels om nattmangling som metod.

Att de tre partierna nådde fram till en gemensam plattform att utgå ifrån gör att det känns lite tryggare. Tyskland är en tungviktare i det europeiska samarbetet och därför är även vi beroende av deras politiska situation.

Helt tryggt är det i och för sig inte eftersom det socialdemokratiska SPD kommer hålla en extra partikongress i Bonn den 21 januari där överenskommelsen ska prövas. Först då kommer det stå klart om Tyskland verkligen har en koalitionsregering eller om nyval är det enda alternativet.

En annan tanke utifrån de förhandlingar som nu skett är att det ändå är hoppingivande när tre partier, med olika viljor och olika syn på hur saker och ting ska lösas, lyckas komma fram till ett gemensamt förslag. Inte minst att de lyckades göra detta under en hyfsat kort tid.

Arbetet för att komma fram till en gemensam plattform har givetvis pågått på många olika plan innan dess att man satte sig för en lång nattmangling. Men oavsett – med tanke på hur lång tid många frågor kräver för att ens leda fram till förslag är detta ett bevis för att det faktiskt är möjligt att komma till resultat under kortare tid. 

När de som sätter sig vid förhandlingsbordet inser att de för att räkna hem något också måste ge något, då går det framåt. När de som sätter sig och förhandlar har en stark kompromissvilja, då är det en vilja som trots allt leder till resultat.

Denna gång handlar det om en förhandling för att möjliggöra bildandet av en regering. Ibland känns det dock önskvärt att fler frågor borde hanteras med denna mer intensiva arbetsinsats; att målet faktiskt är att komma ut ur rummet med ett resultat här och nu. Allt för många frågor hamnar i långbänk och utredningar där svaren knappast alltid är glasklara bara för att de tagits fram under en evighet.

 

MEST LÄST