Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ett gammalt träd betyder så mycket

Det ska svida att fälla träd utan lov.

Ledare 21/3. Gott om fastighetsägare längs våra kuster tar sig gärna friheten att röja upp för att få bättre utsikt.


Ett ökänt exempel var när en av Varbergs rikaste fastighetsägare nyss byggt upp sin lyxvilla och lät ”rensa” sly och buskar framför kåken. Med friare sikt mot havet som följd.


Han åtalades för åtaget, dömdes för skadegörelse och fick böta 100 000 kronor.
– Jag beställde arbetet med att röja framför huset men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle vara något problem, förklarade han under rättegången.


En häpnadsväckande, men av ett otal rättsfall att döma uppenbarligen inte unik, inställning till trädfällning på annans mark – i detta fall kommunens.


I jämförelse med markägarna på Grimsholmen kom han oerhört billigt undan. Marstenen AB krävs på 11 000 kronor per fällt träd, vilket på grund av omfattningen gör att man når upp till maxgränsen på 2 215 000 kronor. Detta trots att träden stod på egen mark.


Förklaringen är en skärpning av plan och bygglagen från 2011 som innebar en chockhöjning av straffavgifterna för olovlig trädfällning. Detta gäller även den som fäller egna träd där marklov krävs – vilket var fallet på Grimsholmen.


Markägarna har skyllt på missförstånd. Ändå var det ganska tydligt när detaljplaneförslaget var kom, att stadskontoret lyssnat på många av de kritiska remissinstanserna och tydligt påtalade vikten av att bevara skogsridån. Trädfällning skulle kräva marklov.


Att markägarna inte insåg att deras ”förbiseende” vad gäller marklovet skulle stå dem så dyrt verkar uppenbart. Vad som är rimligt när avverkning är mer omfattande blir nu en fråga för högre instans. Men skälet till de höga straffavgifterna är förstås att det skall svida att fälla träd utan lov. Och att döma hur vanligt otyget blivit fanns det skäl för lagförändringen.

MEST LÄST