Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Dumt att vara snål med folkhälsan

Bland de aktiviteter som räknas som avdragsgill friskvård finns ganska ovanliga företeelser. De mer vanliga hade kunnat ge bättre resultat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att det finns hälsofrämjande fysisk aktivitet som räknas som avdragsgill friskvård är bra, det stimulerar fler att ta tag i denna typ av aktiviteter. Däremot kan man fråga sig hur urvalet av aktiviteter som räknas som avdragsbart har gjorts.

På listan över det som är godkänt kan man bland annat hitta skrattgympa, bastubad, bowling, körsång på arbetsplatsen, minigolf och dessutom en mängd olika versioner av massage. Det är säkert så att dessa aktiviteter leder till ett ökat välbefinnande, men det är samtidigt märkligt att en del av våra stora sporter inte räknas in på listan. Främst kan då nämnas ridning och golf. 

Ser man till golfen får man ändå säga att den långa promenaden en runda på golfbanan ger bör vara mer hälsobefrämjande än en timme minigolf. Tittar man på ridsporten finns det dessutom en bonuseffekt att räkna hem när man ser till hälsovinsten, nämligen den att kontakt med djur bidrar till att bygga den psykiska hälsan.

Tittar vi på det halländska perspektivet i denna fråga finns det vinster på båda håll om en förändring görs. Som Sveriges femte största hästlän bör det finnas god chans för fler hallänningar att ta sig en hälsofrämjande ridtur. Dessutom har vi gott om företag med hästverksamhet som skulle ha nytta av ännu fler kunder.

Vad är då orsaken till att dessa hälsobringande aktiviteter hittills inte berättigar till avdrag för friskvård? Jo, Skatteverket hänvisar till att sporterna anses vara för kostsamma. 

Detta borde rimligen kunna åtgärdas genom att införa ett tak i systemet. Ett maxtak hade kanske inte räckt till ett säsongskort, men det hade åtminstone uppmuntrat till några ridturer och några rundor golf. När det sedan gäller urvalet av aktiviteter som borde tillföras listan av det som räknas som avdragsgillt har den halländske riksdagsledamoten Ola Johansson (C) kommit med ett rimligt förslag: de idrotter som finns som medlemmar inom Riksidrottsförbundet ska vara berättigade till friskvårdsbidraget. Han är en av de som skrivit motioner till riksdagen i ärendet och det är bara att hoppas på att fler inser att det är dumsnålt av staten att inte vara generös med moroten som får befolkningen att förebygga ohälsa.

MEST LÄST