Centerkvinnor med blåslampor

Hoten mot den liberala feminismen är allvarligare än på länge.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledarintervju 3/4. Allt fler kallar sig feminister. Men allt färre är medlemmar i partiernas kvinnoförbud. Å andra sidan är det kanske ett hälsotecken? Ett kvinnoförbunds yttersta mål är väl ändå att avskaffa sig självt, det vill säga att jämställdhetssträvan har nått så långt att de liberala feministerna inte behöver organisera sig separat?

– Om man inte längre fungerar som blåslampa på partiet kan den frågan ställas. Men där är vi verkligen inte än. Det finns många jämställdhetsfrågor kvar att driva på i, säger Sofia Jarl, ordförande i Centerkvinnor.

Och även om det vi kan kalla ”naturligt utflöde” är påtagligt inom Centerkvinnor, liksom i andra kvinnoförbund, har nyrekryteringen inte stannat av. Muna Awasah, aktiv i Centern i Laholm, är ett exempel. Hon startade ett forum för kvinnors rättigheter i sitt gamla hemland Jemen. Det uppskattades inte av de religiösa konservativa krafterna som skickade hot och stängde lokalerna. 2012 kom Muna Awasah till Halland som flykting.

ANNONS

I jämförelse med länder som Jemen kan den svenska jämställdhetsproblematiken te sig futtig. Men Sofia Jarl kan redovisa en diger lista med utmaningar att ta sig an. Löneskillnaderna och låga löner i kvinnodominerade branscher och bättre åtgärder mot våld- och sexualbrott är några av Centerkvinnornas fokusområden.

Olika typer av systerskap för att nå ut till kvinnor med utländsk bakgrund lyfts också fram. Vägen in i det svenska samhället, exempelvis genom arbete, kan vara extra lång för utrikes födda kvinnor. Därför är detta förstås en högst angelägen satsning. Dessutom är det en trovärdighetsfråga för ett parti som vill lägga sitt huvudsakliga fokus på integration snarare än migration.

Kvinnors otrygghet har varit ett av årets heta debattämnen. Stor vikt har lagts vid den upplevda otryggheten i det offentliga rummet, från stadens gator och torg till dess badhus. Men vilken plats är egentligen mest osäker för en kvinna?

– Den farligaste platsen är fortfarande hemmet. Många kvinnor utsätts för våld i hemmet. Mörkertalen är stora, men av det stora antalet anmälningar om exempelvis sexualbrott som ändå görs, leder endast en mindre del till lagföringsbeslut.

I synnerhet de brott mot kvinnor som begås i hemmet kan vara svåra att leda i bevis, men det finns fler förklaringar till att de fällande domarna blir få.

ANNONS

– Vilken kunskap de personer har som jobbar med brotten, och det skydd man kan erbjuda utsatta kvinnor spelar roll. Vi vet att när anmälningarna tas om hand av specialutbildade poliser som tar vittnesmål direkt och vet hur de ska säkra bevis ökar chanserna att skipa rättvisa. Kunskapen i domstolarna spelar också roll. Men när vi vill utbilda nämndemän händer det att advokatsamfundet kommer med protester, trots att det bör vara självklart att de som skall vara med och döma bör vara välinformerade.

Tyvärr finns det mycket på jämställdhetsområdet som borde ses som självklart men som inte är det. Socialdemokraternas kamp mot vinster i välfärden är ett annat exempel. Det är ett väl känt faktum att valfriheten skapar möjligheter för kvinnor att starta eget inom traditionellt kvinnodominerade områden. Ändå vill regeringen tvinga tillbaka kvinnor i den offentliga fållan. Är Sofia Jarl nervös inför vad som kan hända om regeringen kör vidare.

– Mest förbannad. Det är så oförskämt att så tydligt peka ut kvinnobranscher som ett område där man inte skall få tjäna pengar. Tänk bara så många företag i byggsektorn som använder oerhört mycket skattepengar, säger Sofia Jarl med eftertryck.

Hon tror dock ändå inte att Ilmar Reepalus förslag blir verklighet även om socialdemokraterna är duktiga på maktspel.

ANNONS

När Göran Persson började kalla sig feminist är ett exempel på det senare. Få tog honom riktigt på allvar, samtidigt som han lyckades desarmera en del kritiker.

Hur självklar är feminismen i Centerpartiet?

– Kvinnligt företagande, inte minst inom jordbrukssektorn, har alltid setts som något naturligt. Men när Centerkvinnorna började kalla sig liberala feminister någon gång i slutet av nittiotalet, uppfattades det ibland som kontroversiellt i partiet. Feminismen var länge väldigt starkt förknippad med Vänstern, säger Sofia Jarl.

Den liberala feminismens segrar får dock inte tas för givna. Bortsett från praktiska hot, som vinsttak, pågår en nykonservativ, ideologisk backlash både inom och utom Sverige. Aborträtten ifrågasätts och feminister beskrivs i rent hatiska ordalag på diverse sajter på nätet.

”Betala araber för att våldta feminister är en tidstypisk kommentar” – i detta fall från en SD-politiker i Danderyd. Nog har Centerkvinnor en viktig roll att spela.

Maria Haldesten

ANNONS