Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Brist på värme ger öde torg

Pinsamt saktfärdig beslutsprocess hotar Varbergs stolthet.

Ledare 27/10. Den stora gravdekorationen döljer nästan mannens ansikte där han småpratar med två andra kunder. Det är få av dem. Men så hänger regntunga skyar över torget. Kommersen är därefter – oerhört blygsam. Av den ”blomstrande torghandel” med ett ”rikt utbud av varor” som kommunen gärna marknadsför Varberg med märks inte mycket denna onsdag.


Men så är det förstås oktober. Inte direkt högsäsong alltså. Och torghandlarna har förstås koll på väderprognoserna och anpassar sig därefter.


Avsaknaden av en stuga att värma sig i spelar säkert också in. Tanken på att frysa i timmar kan ju avskräcka även härdade entusiaster – en del av handlarna är dessutom inte helt purunga. Att Varberg inte förstår att ta bättre hänsyn till handlarnas behov är rent pinsamt.
Det vet förstås kommunen. Frågan har stötts och blötts länge. Och för ett år sedan förklarade Tobias Carlsson (L), ordförande i Hamn- och gatunämnden, att det fanns gott hopp. Visserligen hade allt tagit paus när planerna på omvälvande torgförnyelse lagts på is. Men samtidigt konstaterade han att ärendet om torghandlarnas behov nu hamnat på nämndens bord. Det skulle kunna förbättra chanserna till förändring.


Hösten 2017 tecknar dock torghandlarna en annan bild. En av dem som kämpat för tillgång till personalfaciliteter beklagar sig över bristen på goda utsikter till lösning.
Att politikerna glömt bort saken är dock för mycket sagt. På senaste protokollet från Hamn och Gatunämnden nämns frågan trots allt – under punkten ”övriga ärenden”:


”Erik Hellsborn (SD) redogör för synpunkter som lyftes av torghandlarna på senaste torghandlarmötet. Bland annat diskuterades marknadsföring och behovet av fler eluttag samt en värmestuga.”


Med andra ord är frågan inte död, men tydligen heller inte särdeles levande. Det ter sig närmast obegripligt mot bakgrund av Tobias Carlssons (L) försäkringar om att det är en ”väldigt viktigt fråga”, att intresset för att agera är ”oerhört stort inom nämnden” och att ”det finns en stor majoritet.”


Torghandeln är en del av Varbergs kulturhistoria. Den är ett av skälen till varför Varbergs innerstad tilldelas fina priser. Och den livliga kommersen har varit en källa till avund för andra kommuner i Halland.


Så när en torgvärd konstaterar:


– Hela Varberg har nog märkt att torghandeln har minskat, säger Britt-Marie Svensson.
Då bör det få varningsklockor att ringa nere på kommunkontoret. Det ödsliga intrycket är inte bara höstruskets fel. Det handlar också om att politikerna måste sluta såsa och göra verklighet av det som framkommit under allt visionsarbete: Bra teknisk service, med fler eluttag, bättre belysning och värmestuga.


Hur svårt kan det vara? Om frågan om utformning av en permanent lösning blir ångestladdad – se till att fixa en mobil variant nu.

MEST LÄST