Avgörande för Varberg

Att lotsa unga rätt är ett uppdrag nya nämnden inte har råd att misslyckas med.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 22/11. Ålderspresidenten får ett framtidsuppdrag – och inte vilket som helst. Tillväxten, och därmed hela Varbergs framtid, hänger på att företagens hunger efter kompetens kan mättas. Redan i dag påverkar bristen på arbetskraft allt ifrån skolor till byggföretag, inte bara i Varberg utan landet runt. Och det var samhällets behov av kompetensförsörjning som var en av drivkrafterna när Varberg beslöt att stuva nämnderna.

– Jag har bejakat beslutet att gifta ihop utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor. Många av de områden vi ska ägna kraft åt ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Eva Pehrsson-Karlsson (C).

Hon föreslås bli ordförande i den nya utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. (Titeln Ålderspresident kan hon stoltsera med för att hon är den politiker som suttit längst i fullmäktige).

ANNONS

Ett annat motiv för förändringen har varit att lätta på bördan för en överbelamrad Barn- och utbildningsnämnd. Att leverera för en förskola och grundskola med kvalitet, är minst sagt stor nog.

Att förändringen är logisk visas av att en liknande organisation finns i en rad svenska kommuner

– Vi ska se till att invånare och studenter erbjuds rätt utbildning och att arbetsgivare hittar rätt kompetens, förklarar den nya förvaltningens chef Maria Gustafsson, på Varbergs hemsida.

Kommunen skriver också vackert om att ”inspirera till att uppnå drömmar”. Det kan låta oförsvarligt fluffigt. Men det kan översättas till reda handlingar för att få fler att klara gymnasiet och få fler att se möjligheter genom vuxenutbildning.

– Undersökningar bland förstaårselever har gett en bild av att många unga inte mår bra, att de upplever en stress. Jag vill gärna se vad vi kan göra och jobba på den biten. Ökat välmående ger fler som tar studenten, säger Eva Pehrsson-Karlsson.

Att pressen på många unga bidrog till att ge yrkesprogram ett orättvist dåligt rykte och förre sökande, trots möjligheterna till jobb, har varit ett bekymmer landet runt. Men i såväl Varberg som andra kommuner har trendbrott kunnat skönjas.

– Vi har förbättrat oss och lyckats locka fler även i Varberg. Och jag är nöjd över att det, trots förslag om nedläggning, fanns politisk enighet om att behålla program trots brist på sökanden. Och det må så vara att yrkesprogrammen har dyrare kostnader per elevplats, men den ekvationen går ihop snabbt.

ANNONS

Lyckats den nya nämnden/förvaltningen fortsätta utveckla den samverkan med näringslivet man slagit in på, genom lärlingssatsningar men också andra samarbetsformer, kan elevkostnaden sänkas samtidigt som företagen ökar sina chanser att kunna anställa unga som har de skickligheter som behövs.

Tack och lov har allt fler företag insett vikten av att kavla upp ärmarna och bidra i stället för att passivt vänta på att få färdigskolade personer levererade direkt från våra skolor. Mer behöver dock göras. Varbergs har inte råd att slösa bort möjliga talanger och företagen har inte råd att vänta. Så nog har den nya nämnden en angelägen uppgift att kasta sig över med full kraft.

ANNONS