Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Amerikansk skandal med smittrisk

Villigheten att köpa smutsig information från fienden är ett demokratiskt problem.

Ledare 13/7. Smutsiga hemligheter om motståndaren... Det finns nog tyvärr även en och annan svensk partiarbetare som skulle nappa på ett sådant erbjudande. Inte heller svenska valrörelser är alltid det sunda, sportsliga spel de borde vara.


Det kan nog heller inte uteslutas att ett eller annat parti, som SD, inte skulle rygga tillbaka om erbjudandet kommer från främmande makt. Avslöjandena om ryska kontakter i SD-toppen har ju redan varit flera – varav Putilov-affären är den mest kända.


Att Ryssland, av egennyttiga skäl i syfte att bidra till splittring, lämnat både ekonomiska och andra typer av bidrag till exempelvis en rad europeiska partier långt ut på högerkanten är ingen foliehatteori utan en väletablerad sanning. Ryssland hade ju till och med ett finger i Brexit-grytan.


Därför angår den skandal som nu rullar upp på den amerikanska scenen oss på mer än ett sätt. Och den motbevisar de debattörer som på sistone har velat tona ned de ryska påverkansoperationernas betydelse.


Det senare gör förstås Trump den yngre också. Han, som i sällskap med sin svåger och en annan kampanjarbetare, gick till mötet med stora förhoppningar om ryskt bistånd, påstår att han inte fick något av värde med sig hem. Samtidigt presenteras tweets från Trump om Hillary Clintons mejl som antyder något annat. En ren slump?


Kanske var just Trump juniors möte inte så fruktbart – men som bevis på rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen och republikanernas kampanj är mejlkonversationen som släpps gravt belastande. Att den amerikanska senatens underrättelseutskott vill höra presidentsonen, som tidigare ljugit om mötet, är logiskt. Flera utredningar därutöver pågår, för att utröna omfattningen av den ryska påverkanskampanjens kopplingar till USA:s president.


Exakt hur drabbat vårt eget land är av ryska destabiliseringsförsök har på sistone varit föremål för en debattstrid i DN. Vissa vill tona ned de ryska påverkansförsökens effektivitet och betona att vi inte bör vara överdrivet rädda, andra påpekar att vi inte är medvetna nog.
Det senare är det stora problemet. I synnerhet som växande populistiska och extremistiska strömningar spelar ryska intressen rätt i händerna. De behöver bara förstärka tendenser som redan finns och en destabilisering är ett faktum.


Dessutom ger den moderna tekniken helt nya möjligheter att starta falska drev via twitterbots eller sprida falska nyheter. Att alltför många okritiskt delar nyheter som bekräftar ens uppfattningar är bevisligen ett problem.


Sverige är ett minst lika sårbart mål för rysk informationskrig som USA, Storbritannien eller Frankrike. Och det ryska intresset för påverkan lär öka ju närmare valet kommer. Detta problem får inte underskattas.

MEST LÄST