Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Alkoholförbrukningen bland unga har gått ner, men nu visar utvecklingen att det i stället är narkotikamissbruket som ökar.
Alkoholförbrukningen bland unga har gått ner, men nu visar utvecklingen att det i stället är narkotikamissbruket som ökar.

Alkoholen har minskat men drogerna ökar

Innan någon ens skulle vilja lyfta drogliberalisering som fråga, vore det bättre att lägga engagemanget på att motverka ungas droganvändning.

Unga omges ständigt av en massiv drogliberalism som under några år närmast obegränsat kunnat expandera. Amerikanska filmer och tv-serier har framställt droger som normen, och de rollpersoner som använt droger, har getts utrymme att göra det på ett väldigt övertygande sätt. Attitydförändringen har inneburit att unga matats med budskap om att testa droger är en självklarhet, samt att droger är ok. Attitydförändringen omfattar även de unga som inte längre vill dricka alkohol. Ruset uppnås då istället med droger. Inte ens alla föräldrar uppges vara förmögna att ta ungas problem på allvar längre. I denna nya verklighet navigerar skolorna.

Skolan lever dock inte i samma verklighet som Hollywood. Snarare är det skolorna som får spillrorna av all fejk som unga utsätts för. Men skolor prövas också genom att hantera tristess och känslostormar, eller brist på mål och känsla av meningslöshet med livet. Allt detta, och mycket mer, dagligen. Men att behöva hantera 10-åringar som använder droger, då har något gått väldigt fel.

Och hur förhåller vi oss då till en uppenbarligen växande skara av vuxna som säger sig behöva cannabis för att klara av livet. Detta vill forskare från SU ta reda på mer om genom frågor på forumet Flashback. Väl medvetna om den snäva målgruppen. Men att döma av de svar som inkommit, går det också att se att droger, enligt deltagarna, används för att bemästra exempelvis diagnoser som ADHD, eller panikångest. Även som avkoppling eller för eskapism. Man använder helt enkelt ofta droger i självmedicinerande syfte, likt så som går att göra legalt i olika delstater i USA. 

Anledningar kan enligt dem själva vara att medicinen de ordinerats gjort dem mindre livsdugliga. Att dessa är för en legalisering är uppenbart. Deras kriminella liv skulle vara slut, men i kölvattnet hamnar samtidigt de barn som polisen uppger är fast i eget beroende, eller de som säljer åt gäng på och omkring skolors områden.

Innan någon ens skulle vilja lyfta drogliberalisering som fråga, vore det inte bättre att lägga det engagemanget på att motverka ungas droganvändning? Alla möjliga resurser borde riktas dit istället för att ge möjlighet åt vuxen rekreation. Poliser på alldeles för många håll i landet ser unga som gått från så kallat, enligt attityder, accepterade droger. Till att börja använda spice och allt tyngre droger eller medicin som Tramadol. Inte sällan med överdoser inblandade. Och det är missbruk och oftast förstörda unga liv vi pratar om. Så långt borta från eskapism vi kan komma. Det kan även vården vittna om. Klarar vi som samhälle verkligen av att både öppna upp för liberalisering, och att kämpa mot ungas droganvändning? Det förefaller som att vi redan ser det ödesdigra resultatet. Det har blivit dags att sätta stopp.

MEST LÄST