Ökad trygghet för Slöinge

Att Räddningstjänst Väst utbildar medborgare så att de vet vad de ska göra när olyckan är framme är också ett sätt att ta samhällsansvar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I lördags genomförde Räddningstjänsten Väst sin grundutbildning för frivilliga insatspersoner i Slöinge. Förhoppningen var 30 personer, men anslutningen landade på 15.

LÄS MER:"En utveckling i helt rätt riktning"

Satsningen har kritiserats från en del håll då man ifrågasatt lämpligheten i att skicka frivilliga personer till olycksplatser, bland annat med tanke på de trauman dessa upplevelser kan leda till. Kritiken handlar troligen också om funderingar på om det offentliga är på väg att träda tillbaka från sitt ansvar.

Räddningstjänsten menar år sin sida att det inte handlar om att överlåta ansvaret till allmänheten, istället är syftet att öka tryggheten på landsbygden. Att det finns personer med kunskap om det som går att göra innan räddningstjänsten är på plats är en bra förstärkning.

ANNONS

Det är inte heller så att Slöinge är försöksort för ett nytt och obeprövat koncept. Modellen är hämtad ifrån Sundsvall som nu har fem års erfarenhet att luta sig tillbaka emot. Uppenbarligen är det bra erfarenheter då konceptet därefter har börjat spridas till ett antal andra platser, däribland Räddningstjänst Väst som gör utbildningssatsningar på ort efter ort. Efter Glommen, Dagsås, Sibbarp och Älvsered var det nu Slöinges tur.

Att kritik och misstänksamhet framkommit är samtidigt inte så konstigt med tanke på senare tids debatt om en allt för nedskuren organisation som gör att brandmännen känner att deras säkerhet är hotad. Den frågan är onekligen viktig att komma tillrätta med, inte minst för att de som ställer upp som deltidsbrandmän ska kunna känna sig trygga. Deras val att ställa upp och engagera sig ska underblåsas och inte kvävas.

Förutom detta har Räddningstjänst Väst uppenbarligen en del att jobba med då de även kritiseras av Länsstyrelsen för ett antal brister i sin verksamhet.

Men ser vi till den utbildning som 15 Slöingebor fick i lördags ska den rimligen tillräknas som en positiv och offensiv satsning. Att det finns människor på bygden som har kunskap om grundläggande insatser när olyckan är framme är en trygghetshöjare, det är väl bara synd att fler inte tog chansen.

ANNONS

Slöingebor bör vara tacksamma för de som offrade en ledig lördag till att utbilda sig i hjärt- och lungräddning och hur man beter sig när man är först på plats vid olika olyckstillbud. Den som tog sig denna tid kommer säkert också tacka sig själv den dag det blir tydligt att kunskapen gjort att den kunnat hjälpa en medmänniska. Och inte minst tacka sig själv den dagen olyckan kanske drabbar den egna familjen.

Visst har vi rätt att ställa krav på att det offentliga tar ett huvudansvar för vår säkerhet, men vi är också individer i ett samhälle som är beroende av och mår bra av att vi ställer upp för varandra. Så tack till de 15 Slöingebor som i helgen tog sig tid att öka tryggheten för oss andra.

ANNONS