Även Varbergs tjejer kan ryta ifrån

Slöa kommuner riskerar en anmälan för könsdiskriminering. Borås har visat vägen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 20/10. Vad blir över till tjejernas fritid, när killarna fått sitt? Smulor, är tyvärr ett vanligt svar i många kommuner. Så när Stefan Edlund (MP) delade ut lästips under fullmäktigedebatten i Varberg, var han ute i ett angeläget ärende. I Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser kommer kommunen inte ut fullt så väl på jämställdhetsfronten som man skulle kunna önska.

Problemet med snedfördelning av resurser är utbrett. I Borås har den slentrianmässiga könsdiskrimineringen nyligen resulterat i en anmälan.

Konståkningsklubben tröttnade helt enkelt på att tjejerna som åker skridsko ständigt får de sämsta åktider i ishallen.

ANNONS

– Är det så att man är tjej och vill hålla på med idrott har man inte samma tillgång till sin idrott som en pojke har. Det är totalt sett en könsdiskriminering som sker här, säger Örjan Skatt som är vice ordförande i Borås Konståkningsklubb, till radio Sjuhärad.

Anmälan följs nu med intresse av konståkningsförbundet som tycker det är bra att frågan är på agendan.

– Svensk idrott skapades av män för män för hundra år sedan. Det här är inte bara en fråga för konståkningen, alla idrotter måste bli mer jämställda sade generalsekreterare Malin Jarl.

Tack och lov finns en medvetenhet och ett engagemang kring den här problematiken i Varberg. Precis som ordföranden Christofer Bergenblock (C) påpekade i fullmäktigedebatten har kultur- och fritidsnämnden arbetat med jämställdhetsbokslut. Syftet med boksluten är förändring.

– Det gäller att jobba med normer och attityder på golvet i förvaltningen och i politiken, underströk han.

Det gäller att också konkret visa att polletten trillat ned. Satsningen på Tresteget i Trönninge, där friidrott och gymnastik står i fokus, är ett sådant gott exempel.

– Varför bygger vi detta jättecentrum? Jo, för att tjejerna har fått stå tillbaka i det kommunala prioriteringsarbetet, förklarade Christofer Bergenblock.

ANNONS

Nämndordförande tog också bristen på kommunala ridanläggningar som ett exempel på att när det kommer till idrotter som domineras av tjejer har deltagarna fått betala mer ur egen plånbok. Även ridsporten har dock fått ett betydande tillskott i den kommunala budgeten, för att jämna ut skillnaderna.

Det är bra. Varberg visar i både ord och handling att man är på rätt väg. Men mer arbete krävs. Den kommun som inte fattar galoppen bör räkna med att tjejerna kan komma att bita ifrån, det visar exemplet från Borås.

Maria Haldesten

ANNONS