Viktigt med sans och balans

Ekot och public service har en viktig roll att fylla, det märks allt mer

ANNONS
|

Internetstiftelsen i Sveriges undersökning ”Svenskarna och internet” redovisar ett tydligt skifte bland användandet av olika medier. Unga föredrar Youtube, och bland 12 till 15-åringar är hela 86 procent inne på sajten varje dag. Youtube används av yngre som ett sätt att vara social på. Äldre hämtar framför allt kunskap därifrån. Det är den största skillnaden.

Att allt fler nyheter förmedlas via sociala medier, borde ge en fingervisning om den anpassning som måste till för att kunna hålla sig kvar i medieflödet. Ett viktigt förhållningssätt för att bland annat kunna värna demokratiska ideal.

ANNONS

En intressant och ny del i undersökningen, är källkritik. Det som framkommer är dock inte någon bra utveckling. Ju äldre vi blir desto lättare tar vi på källkritiken och övergår mer till att tro på allt som sägs på nätet. Ett problem som behöver tas på största allvar.

Ekot kan måhända uppfattas som gammaldags. För långsamt för att hänga med i alternativa mediers snabba kast fram och tillbaka med så kallade sanningar. Men Ekots mer nyanserade rapporter och stabilitet behövs. Intellektuella, djupgående analyser, gör medielandskapet mindre strömlinjeformat. Att Ekot överlevt 80 år visar på att behovet alltjämt finns för denna typ av nyhetsrapportering. Klivet till framtiden är påbörjat och en satsning inför valet är igång.

Inför valet har Sveriges Radio nämligen valt att satsa mer på podcasten Det politiska spelet. Programledaren Henrik Torehammar vill förmedla trovärdig nyhetsjournalistik och nå ut via nya plattformar. Sveriges Radio utvecklar därmed kombinationen sakkunskap och humor. Ett vinnande koncept? Förhoppningsvis så att även unga vill lyssna!

Public service har en viktig roll att fylla, det märks allt mer. Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, är dock oroad över framtiden. Public servicekommitténs förslag om en skattefinansierad avgift kan enligt henne stå i motsats till oberoendet, genom att verksamheten knyts närmre politiken. Kommittén öppnar samtidigt även för ett grundlagsskydd av public service. Något som ska utredas av den kommande mediegrundlagsutredningen. Detta kan dock tidigast träda i kraft 2023.

ANNONS

Olle Wästberg, ledamot i Public servicekommittén, ser det som ytterst viktigt att garantera oberoendet för viktiga demokratiska institutioner som domstolar och public service. Hotet mot detta är auktoritära populister vid makten. Om de blir omvalda flera gånger och de ändra på både grundlagar och EU-direktiv. Den principiella paragraf Wästberg vill se är att en minoritet i riksdagen ska kunna fördröja ett eventuellt demokratihotande genomförande. Kanske inte lika upphetsande som en skandalbloggares inlägg, men just därför viktigt som balans.

ANNONS