Vi och de andra

Jag skäms inte för att säga det jag är en mjukis. Jag har aldrig haft en tilltro till den där enkla lösningen om att högre straff alltid löser problemen.

ANNONS
|

Denna vecka skriver jag från Frankrike. Ett land som har haft en stor invandring från sina forna kolonier. Många lever kvar i nedgångna bostadsområden utanför storstäderna. Och missnöjet där har varit stort. Hög arbetslöshet, fattigdom och diskriminering är vanligt.

Fransk lagstiftning skiljer på religiösa utövare som är muslimer och de som är katoliker eller judar. Det som varit mest uppmärksammat är förbudet mot att bära burka på allmän plats och burkini på vissa badstränder. Men än mer stötande för muslimer är nog att den lagstiftning som förbjuder att offentliga medel läggs på religiösa samlingsplatser har undantag. Offentliga medel läggs nämligen på både kyrkor och synagogor.

ANNONS

Frankrike har haft fler terrordåd än andra europeiska länder. De lever nu med undantagslagar som möjliggör kraftfulla repressiva åtgärder som husarrest och anmälningsplikt utan särskilda tillstånd. Detta har lett till att deras ombudsman för mänskliga rättigheter har fått många extra anmälningar.

Samtidigt med de hårda lagarna har de startat ett förebyggande arbete emot våldsbejakande extremism. Ett arbete som kommer att ta tid men som de menar redan har räddat många liv genom att man förhindrat ungdomar som önskat resa till strider i Syrien och Irak.

Mycket information ges också brett. Mamman Latifa Ibn Ziaten fick se sin son dödas i ett terrorattentat 2012. Hon har mött flera ungdomar som sett attentatsmannen som en hjälte men som ändrar sig då hon, en muslimsk sörjande mamma, berättar om sin son.

Hon vill förhindra att fler muslimska ungdomar radikaliseras och åker därför ut i förorter och på skolor för att berätta. Hennes historia är viktig. Den berättar vägar bort från extremism och om försoning. Det kommer att behövas många sådana historier. Historier som visar att verkligheten nästan alltid har fler lager än vad man först kan tro.

I det omfattande arbete som görs så följer man nu över 2 000 familjer med någon, oftast en tonåring som är på väg in i radikalisering. Runt dessa samlas olika åtgärder. Man pratar om reintegration snarare än avradikalisering. Ett sätt att utmana konspirationsteorier och ge säkerhetsstöd då det behövs och ibland socialt stöd till hela familjen.

ANNONS

Jag skäms inte för att säga det jag är en mjukis. Jag har aldrig haft en tilltro till den där enkla lösningen om att högre straff alltid löser problemen. Jag tror att stora satsningar behöver göras även i våra bostadsområden. Renoveringar, satsningar på det civila samhället och på jobb och skola. Gamla välbeprövade lösningar som ökar möjligheterna på alla sätt också när det gäller att minska våldsbejakande extremism.

ANNONS