Varför är det fult att vara rik?

Pengar är inte allt. Så brukar den säga som inte behöver tänka så mycket på just pengar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Att bli ekonomiskt oberoende är dock de flestas dröm. Svenska Dagbladet hade nyligen några artiklar kring rikedom utifrån att en av de vanligaste sökningarna på Google är ”Hur blir man rik?”.

Ekonomisk stress är förgörande. Att som vuxen inte ”klara av pengar” är enormt tabubelagt. Något som ofta leder till tragiska öden när folk hellre än att öppet berätta om sina problem eller be om hjälp, söker hjälp där den finns utan pekpinnar eller förklenande kommentarer. Det finns ju trots allt de som gärna ser till att du får pengar så du klarar en tillfällig svacka. Att det kostar mer än det smakar på sikt spelar ingen roll när du behöver hjälp att klara dagen.

ANNONS

Att hamna i en skuldfälla kan göra att du får ägna resten av livet åt att komma ur den. För dessa personer är uttryck som ”pengar är inte allt” ganska provocerande.

Men även om man har god hand med sina pengar, får det att gå runt och kanske till och med kan spara en slant, är det långt till att kunna kalla sig rik. Går det ens att bli rik utan att redan från början ha ett kapital att förvalta och bygga på?

En sak är säker: att jobba sig rik (på pengar) genom en anställning är svårt. Nu talar vi inte om att bli miljardär men att ha så mycket pengar att man inte behöver tänka på hur man ska klara en större oväntad utgift eller att bli arbetslös.

I Svenska Dagbladet intervjuas bland andra poddaren Jan Bolmeson. Han säger: ”De flesta av oss lever i 40–40–40-blåsningen, att jobba 40 timmar i veckan i 40 år för att till sist få 40 procent av lönen. Det skrämmer många. Men borde få fler att reagera”.

Förhoppningsvis har de som börjar sin yrkesbana nu för tiden ett annat tänk när det gäller att ha en ekonomisk trygghet. Vi medelålders växte upp med den självklara insikten att samhället finns där och ser till oss när vi behöver. Om vi blir arbetslösa, sjuka och när vi går i pension. Trots att staten under några år (1989-1990) tvingade oss att spara en viss del av vår inkomst gav det ingen större insikt om vikten av sparande. Istället har det blivit mer och mer självklart att låna pengar till alla större investeringar.

ANNONS

Även om alla drömmer om att bli rika är rikedom inte något vi unnar varandra i Sverige. Det är fult att vara rik. Det är okej att vinna stora pengar på lotteri, men att ha jobbat sig till sin förmögenhet är per automatik dåligt och grund för såväl missunnsamhet som misstankar om att man lurat sig till pengarna på nån annans bekostnad. Sällan eller aldrig får man se listor på hur mycket skatt rika människor betalar.

Första steget för att bygga sin ekonomiska trygghet är att få ett jobb. Här behöver varenda idé och god ambition samverka för att fler ska få ett första jobb att gå till. Inte för att bli rik. Men för att slippa vara fattig.

ANNONS