Utan lokalpress vissnar demokratin

Ledarkrönika 26/5. Närodlat spelar roll för människor oavsett om det är fråga om mat eller medier. Det är något av en överlevnadsfråga.

ANNONS
|

Likt mögel växer i mörker, växer mygel i medieskugga. Där det bara finns kommunikatörer, satta att lovsjunga varje kommunalt bolags initiativ, blir sanningen lätt satt på undantag. För finns det något den beprövade erfarenheten lärt oss, så är det att ett välfungerande samhälle kräver granskare som är beredda att lysa med sin ficklampa i de kommunala arkivens mörka vrår.

En del av dessa ficklare kallas lokalreportrar. De gör dock inte bara en insats för att i möjligaste mån hålla fifflarna på avstånd (även om det bevisligen inte alltid lyckas) utan håller också det lokala politiska samtalet igång. Lokalpressen sprider information som underlättar och därmed ökar valdeltagandet, den håller den lokala opinionsbildningen levande och sprider kunskap om frågor läsarna kanske inte ens visste fanns på agendan.

ANNONS

Visst finns det vissa klickfrälsta mediechefer som föraktfullt fnyser åt det där folkbildningsidealet. Personligen tycker jag det är minst lika vackert och viktigt i dag.

Så vad händer när den siste lokalreportern släcker lyset? Dramatiken i det har med klarhet skildrats av en rad forskare, makthavare – och Jordbruksverket.

Att just Jordbruksverket grävt i frågan säger en del om vilka grundläggande värden vi talar om. Studien "Landsbygd i medieskugga", skriven av medieprofessor Gunnar Nygren och journalisten och historikern Kajsa Althén, har två år på nacken, men känns ännu mer aktuell idag.

– Studien pekar på riskerna att det lokala engagemanget minskar då lokala frågor blir mindre synliga i medierna, förklarade verkets landsbygdsstrateg Christel Gustafsson när rapporten presenterades.

Rapporten togs fram mot bakgrund av en bister verklighet – att lokaljournalistikens resurser har minskat kraftigt de senaste tio åren.

Ska vi då kanske krasst tänka att "Äh, hela Sverige kan ändå inte leva? Det senare är i varje fall vad stordstadsbon och kolumnisten Johan Hakelius nyss gjorde gällande. "Ska vi försöka efterlikna något mer civiliserat, krävs att vi tömmer landsbygden på folk och samlas i tätbebyggda områden" skrev han provokativt i Aftonbladet. Och då vore väl lokalpressens död helt naturlig?

ANNONS

Krönikörens inlägg är dock ett närmast parodiskt exempel på det Medieskugge-studien påvisar: att bilden av landsbygden blir väldigt skev om vi lämnar skildringen till asfaltsdjungelns jägare – hur fina nya Hunters de än skott sig med.

"Alla typer av lokalt innehåll bidrar till att konstruera den lokala identiteten, vare sig det är lokal politik, sport eller nöje och inte minst familjenyheterna." står det i skuggstudien

Närodlat spelar helt enkelt roll för människor oavsett om det är fråga om mat eller medier. I båda fallen är det något av en överlevnadsfråga. Därför känns det så självklart att kavla upp ärmarna, packa ned högrepen (förlåt datorn) och bege sig till jobbet. För det allmänna bästa. Och för att det är stimulerande att få verka i en miljö där de stora idéerna blir till praktisk verklighet.

ANNONS