Twitter ger oss en inblick i Trumps tankevärld

Krönikan 9/8. Små glimtar av ofrivillig ärlighet försvinner om Trump slutar twittra.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Donald Trumps mandatperiod kan knappast sägas varit lugn. Men oavsett alla skandaler så framstår Trumps tweetande som det mest absurda i alla lägen. Genom arga haranger har presidenten förklarat sin syn på allt som sker i det politiska landskapet, och framförallt i alla skandaler som kopplas till honom.

I söndags skrev han att det möte mellan högt uppsatta personer i hans valkampanj och en rysk delegation handlade om att försöka få komprometterande information om Hillary Clinton under presidentvalskampanjen. Detta är på många sätt en önskvärd ärlighet som tyckts vara frånvarande i den aktuella administrationen. Problemet är bara att det direkt motsäger det som de hävdade för ett år sedan. Då påstods att mötet handlade om amerikanska adoptioner av ryska barn. Hur Trumps kabinett landade på den bortförklaringen blir man väldigt intresserad av att få veta.

ANNONS

Men det här är långt ifrån första gången den amerikanske presidenten har varit oförsiktig med sanningen. När den mediedrivna, och Pulitzerpris-vinnande, faktakollen PolitiFact rankar Donald Trumps uttalanden så är det bara 5 % som klassas som sanna. Andelen som klassas som direkt falska eller rena falsarier är 47 %. Lägg till mestadels falska och halvsanningar så är det långt över hälften. När Trump nu hävdar att mötet inte på något sätt var olagligt är i alla fall inte jag lugnad.

Samtidigt som presidenten menar att mötet i sig inte var olagligt hävdar han att han inte kände till mötet i förväg. Detta motsägs av Trumps före detta advokat, Michael Cohen. Cohen är, ska jag villigt erkänna, inte heller den mest trovärdige av källor. Men han producerade i alla fall de utlovade ljudupptagningar mellan sig själv och Trump där de diskuterar att betala National Enquirer för att inte släppa en potentiellt skadlig story. Något som kampanjen har förnekat vetskap om tidigare.

Nu har presidenten enligt källor blivit ombedd att sluta twittra om Trump Tower-mötet. Enligt samma källor beror det på att man inte vill dra uppmärksamhet till det. Från administrationens sida är det förmodligen ett helt rimligt drag. Men för oss utomstående kan det innebära att de små glimtar av ofrivillig ärlighet som Trump visat upp i så fall förmodligen försvinner.

ANNONS

Enligt The New York Times granskar Robert Mueller presidentens tweets som del av sin pågående utredning. Det är inte helt klart vad som händer om Mueller kommer fram till att Trump har begått några brott. Enligt dokument från Justitiedepartementet i anslutning till utredningar av Nixon och Clinton kan inte en sittande president åtalas. Men om saken lämnas över till Kongressen är riksrätt ett möjligt resultat, speciellt om Demokraterna går framåt i höstens mellanårsval. Det kan alltså leda till att presidentens favoritvapen mot sina kritiker till slut blir hans eget fall.

ANNONS