Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stopp för rattsurfning?

Opinionen för förbud mot mobilanvändning under bilkörning ökar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Två bilförare av tre uppger att de läser, besvarar eller skickar SMS i samband med bilkörning. Det visar en enkät som Bilprovningen gjort på sin hemsida. 2013 när en liknande fråga ställdes var det mindre än en av fyra.

Nu skall man kanske inte dra alltför långtgående slutsatser av webbenkäter, men den som kör bil noterar allt oftare att mötande bilister väldigt ofta är upptagna med att prata i telefonen med den tryckt mot örat. Och andelen – i undersökningen – som talar i telefon medan de kör, men sällan eller aldrig använder handsfree eller liknande är 40 procent. 

Det verkar finnas en ganska samstämmig uppfattning om att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. 94 procent tror det enligt Bilprovningens enkät, mot 77 procent i en liknande enkät 2013. Så insikten har ökat. 

Samtidigt är det många – åtta av tio - som menar att vi borde ha lagstiftning mot mobilanvändning i samband med bilkörning. Idag är det tillåtet att använda handhållen telefon om det ”inte inverkar menligt på förandet av fordonet”. Sverige är för övrigt det enda EU-land som inte följer den så kallade Wienkonventionen som förbjuder användande av handhållen mobiltelefon eller liknande under bilkörning.

Å andra sidan säger bara fyra av tio att lagstiftning skulle få dem att avhålla sig från mobilanvändning.

I våras kom Transportstyrelsen med ett förslag om skärpning av lagen. Där föreslås en regeländring med följande lydelse: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Föraren får därvid inte använda mobiltelefon på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”. Det innebär i praktiken krav på handsfree.

Förslaget är nu ute på remiss och remisstiden går snart ut. ”Mycket talar för att vi skall kunna införa ett förbund mot handhållen mobiltelefon vid körning”, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth till SVT för ett par veckor sedan.

Nu återstår att se vad som händer i riksdagen.

MEST LÄST