Peak meat blir en ny utmaning

Till lantbrukare finns det enbart ett råd att ge – följ noga trenderna framöver

ANNONS
|

Krönikan 26/7. Olika svenska livsmedelsspecialister meddelar nu att det som kallas ”peak meat” – tidpunkten då vår köttkonsumtion nått toppen och sedan bara kommer vika nedåt – snart är här. Allt tyder, enligt en trendanalytiker intervjuad i Ekot, på att vi redan i år nått vårt maximala köttintag.

I USA nåddes ”peak meat” 2012. Sedan dess har köttkonsumtionen statistiskt sätt minskat från år till år. Även andra länder har betydande marknad med alternativ till kött-protein. Globalt kan det därför finnas kunskap att inhämta för den som inte vill se på när förändringen skett och gården till slut måste stängas ner på grund av vikande, eller till och med för vissa, obefintlig efterfrågan i Sverige. I dagsläget har vi flera olika alternativ till kött, och flera olika proteinkällor är dessutom på väg att tas fram. Är detta ett hot mot svenska bönder?

ANNONS

Det går självklart att se det som ett övervägande stort hot, men framförallt går det även att se det som en ny möjlighet att utvecklas. Något som dessutom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) nyligen uppmärksammat ett behov av. Ser Sveriges bönder detta och förmår satsa nytt behöver ”peak meat” inte behöver vara något hot. Det finns flera exempel på svenska bönder som framgångsrikt sedan några år tillbaka börjat med exempelvis odling av baljväxter eftersom man sett på globala trender och därmed tydligt kunnat se att efterfrågan på denna typ av livsmedel ökat markant enbart under det senaste året. En vikande köttkonsumtion handlar alltså främst om att i tid ställa om till exempelvis produktionen till de vegetariska alternativ som efterfrågas.

Den senaste svenska forskningen från Lunds universitet visar att resterna från rapsoljetillverkning inte enbart går att använda till djurfoder. Det svenska livsmedelsforskare funnit, är att resterna innehåller viktiga essentiella aminosyror. Nu återstår därför att komma fram med nya metoder för att också se till att vi inom den närmsta framtiden kommer ha ännu ett näringsrikt alternativ på tallrikarna.

Om vi enbart ser till priset på rapspressresterna, cirka två kronor per kilo, inser vi snabbt att det kommer gå att utveckla resterna till nya livsmedel. Men precis som med det mesta i livet gäller det att vara orädd och agera. Det är det som kommer avgöra vem som klarar sig i framtiden. För när det gäller dessa stora förändringar är det viktigt att varken vara för tidig eller för sen. Till lantbrukare finns det därför enbart ett råd att ge – följ noga trenderna framöver. Både i upp- och nedgång finns det nya affärsmöjligheter. Det är trots allt inte för inte som uttrycket lyder – ”Den enes död är den andres bröd.”

ANNONS
ANNONS