Nytt politiskt landskap

KRÖNIKAN. Vi ser fortfarande det gamla landskapet med två tydliga block som kämpar om makten, men det finns också konturer av något helt nytt.

ANNONS
|

Det är som en av de där teckningarna som beroende på hur man tittar kan visa två helt olika saker. Det svenska politiska landskapet har genomgått en jordbävning och även om vi fortfarande ser det gamla landskapet med två tydliga block som kämpar om makten, finns onekligen konturerna av något helt nytt.

Det handlar delvis om de förändringar som skett i migrationspolitiken, där regeringen lagt om politiken, först i en uppgörelse med de flesta andra partier, men sedan i ett andra steg helt själv. En politik som i slutomröstningen i riksdagen bara fick stöd av Sverigedemokraterna.

ANNONS

Men det har också skett en förändring på flera andra områden. Försvarsuppgörelsen är en. Där har Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna lagt fast grunden för svensk försvarspolitik. På samma sätt har samma grupp av partier gjort en uppgörelse kring energipolitiken. Uppgörelsen baseras på Alliansens klimat- och energiuppgörelse.

Detta förändrar förutsättningarna rejält efter valet 2018. Det är i och för sig troligt att Alliansen går till val gemensamt, men antagligen med ett betydligt mindre omfattande gemensamt program. Det blir ju i den formen av sammanhang den som vill minst som bestämmer, och just nu verkar åtminstone Liberalerna vilja väldigt lite.

Efter valet är det dock en annan situation. Beroende på hur valresultatet ser ut kan det öppnas för många samarbeten som tidigare varit i praktiken otänkbara.

Ett sådant vore en regering där Alliansen kompletteras med Miljöpartiet. Genom de breda uppgörelserna har flera av de frågor som blockerat ett sådant samarbete desarmerats. Det gäller inte minst energipolitiken, men också försvarspolitiken. Det är alltså svårt att se några stor principiella skäl till varför en sådan regering inte skulle vara möjlig efter valet 2018.

Ett annat alternativ, om än fortfarande mer otroligt, är en helt annan lösning efter valet. Att Sverigedemokraterna ges chansen att få ett reellt inflytande på svensk politik. Risken är liten, partiet är en helt annan typ av parti än liknande partier i övriga delar av Norden som fått tillträde till makten. Och om det sker ska man inte ta för givet att det innebär en borgerlig statsminister. I regeringsställning har Socialdemokraterna visat att de har närmare till restriktiva ingrepp när det gäller asyl och invandring, än vad borgerliga regeringar haft.

ANNONS

Men kanske är det ändå störst chans för att vi efter valet ser en rödblå regering, om inget av de traditionella alternativen säkrar majoritet. En regering med Socialdemokrater och Moderater kan mycket väl bli resultatet av det nya politiska landskapet.

ANNONS