Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mitt Karibien slås i spillror

När skjulen rasar behöver Karibiens alla fattiga vår hjälp.

Krönika 7/9. Provisoriska skjul och gigantiska lyxkryssare. I Karibien blir klyftorna mellan rika och fattiga enormt tydliga. Nu går ännu en orkan skoningslöst över dessa öar, som lätt blir offer för vädrets makter.  Hur sårbara öarna är blir tydligt för var och en som tar sig bortom lyxhotellens inhägnade områden.  


Lokalbefolkningens hem är sällan stormsäkra. Många bor inte ens i hus utan snarare i skjul av brädor och plåt. Vad som händer med den sortens bostäder när en orkan drar fram är lätt att räkna ut. Hur de som bor i dem skall skydda sig är desto svårare.  De knyter sig i magen när jag tänker på alla de människor jag mött som knappast lär sova tryggt. 


Under mina resor i Karibien har jag sett gott om ruiner som vittnar om den krossande kraft som stormar har – övervuxna rester av hotellkomplex som gick förlorade när dröm blev till mardröm. Och i var och varannan vik syns gamla skrov av segelbåtar och mindre yachter som ägarna uppgivet lämnat åt sitt öde, om de ens haft en aning om vart storm och vågor förde deras ögonstenar. 


Befolkningen gör nu sitt bästa för att antingen förbereda sig för katastrof, eller försöka greppa vidden av förödelsen. Irma bedöms vara den mest kraftfulla orkan som någonsin uppmätts över Atlanten.


Från St Martin och den gamla svenska slavön St Barth kablas ytterst oroväckande bilder ut. Det rapporteras om omfattande översvämningar, elavbrott och materiella skador. Om inte ens stora stabila byggnader, som i regeringskvarteren på St Martin, har klarat sig hur illa kan det inte ha gått i övrigt? 


När Irma når Dominikanska republiken någon gång framåt onsdagskvällen är risken påtagligt för att kulturarv går förlorat. Huvudstaden Santo Domingo, grundades av Christopher Columbus bror Bartolomeo och är den äldsta staden i Nya världen med vackra kvarter från kolonitiden. Den må ha överlevt både pirater och diktatorer, men hur mycket av detta vackra, Unesco-klassade världsarv står kvar efter att Irma dragit fram?


Hur hårt Irmas framfart slår mot den huvudsakliga inkomstkällan på de flesta karibiska öar, nämligen turismen, vet vi först om ett tag. Och hur många människoliv som orkanen har släckt lär ta tid att få koll på. Men att hemlöshet nu drabbar redan utsatta människor är givet. Liksom att det finns risk för sjukdomsspridning i fattigare områden. 


Be för St Martin, ser jag att någon skriver på twitter åtföljt av en bild från förödelsen. Och jag tänker på den gamla svenska klockstapel som fortfarande står kvar på grannön, intill den plats där den svenska kyrkan Sophia Magdalena en gång låg. Men drabbade öar lär behöva mer än böner. De lär behöva ekonomiskt stöd och annat bistånd.

MEST LÄST