Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Johansson, Ola

#MeToo får inte bli en dagslända

Kanske är jag inget undantag utan bär på samma fel och brister som de flesta

Många har nog haft svårt att begripa sig på omfattningen och allvaret i de berättelser vi tar del av märkta med hashtagen #MeToo på sociala medier. Befinner sig det manliga kollektivet på de anklagades bänk igen? Har vi anledning att rannsaka oss och minnas tillfällen då vi själva agerat hotfullt, sexistiskt, eller nedsättande gentemot kvinnor i vår närhet?

Ja säkert! Men risken finns att detta blir ett kort tillfälle för bot och bättring. Att allting sedan bara återgår till den gamla vanliga, strukturella ojämställdheten.

Några är redan dömda, eller kommer att dömas av folkopinion och media. Andra män med positioner att försvara väntar oroligt på att anklagas, granskas och rannsakas. Andra fortsätter vara sexistiska, förtryckande och självupptagna. Medvetenhet och självinsikt är ett viktigt första steg mot ett jämställt samhälle, men det krävs fortfarande krafttag från politiken.

Riksdagen är ingen frizon. I jämställdhetsgruppen, under ledning av Talmannen, diskuterar vi såväl kvinnofrid som praktiska lösningar vilka underlättar för föräldrar att sköta sitt riksdagsuppdrag.

Lösningarna kan vara debatt- och voteringstider, barnverksamhetens kvalité och tillgänglighet, etc. Vilken betydelse har klädkoderna för hur det vi säger uppfattas och tas på allvar? Talmannen har själv en roll att se till så det finns en respektfull ton, fri från härskartekniker, även politiska motståndare emellan. Men det är vars och ens ansvar att vårda sitt språk och respektera andra ledamöter, oavsett kön, ålder, härkomst och politisk uppfattning.

Inför riksdagsåret 2017/18 har jag skrivit och lämnat in egna motioner om jämställdhet. De handlar om att stoppa sexuellt tvång, att höja straffen för sexköp och kvinnohandel och att stoppa så kallad ”fruimport”.

Utöver de här förslagen även en rad verkningsfulla åtgärder som främjar jämställdhet i näringslivet, inom idrotten, i vården, på arbetsmarknaden, inom utbildningsväsendet och med vårt bistånd. Jag är övertygad att tillgången till sexistisk, våldsbejakande och kvinnoförnedrande pornografi riktad till unga behöver begränsas så som Centerkvinnorna föreslagit.

Kanske är jag inget undantag utan bär på samma fel och brister som de flesta människor av manligt kön. Men jag hoppas på att i rollen som make, arbetskamrat, kompis, pappa, morfar och farfar, samt offentlig person och riksdagspolitiker för Centerpartiet, kunna bidra till att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Samt minska klyvningen mellan utsatta och välbeställda och mellan gynnade och missgynnade landsändar. Närodlad politik börjar hos dig och hos mig!

MEST LÄST