Mer lokal öl utan monopol!

Systembolaget har undergrävt sin egen verksamhet genom dåligt utbud och service.

ANNONS
|

Krönikan 3/4. Att passera Vinådalen, just när Hallandscentern överraskat med att bejaka avskaffande av Systembolagets monopol, känns som ett järtecken. Bara en liten bit bort täcks kullar av just vinrankor. Men att köpa med sig en flaska hem från vingården är inte att tänka på.

I samma bördiga trakter ligger ett av alla halländska mikrobryggerier. Samma visa där. Det som tappas på flaska i ladan får ingen köpa med sig därifrån. Ölet kan enkom införskaffas på ett fåtal närliggande bryggerier.

Detta företagshämmande regelverk fick Anders Eriksson, centerpartist från Kungsbacka, att skriva en motion.

– Jag vill se en avveckling i stil med apoteksmonopolets, att man skall kunna få sälja alkohol på licens i renodlade butiker.

ANNONS

Det skall dock inte missförstås som att han vill att vin och öl skall stå på butikshyllorna i mataffären.

– Jag tänker mig ett system likt det som gäller för försäljning av receptbelagd medicin, förklarar han.

Den begränsningen var ändå för generös för distriktsstyrelsen för Hallandscentern att svälja, som av folkhälsoskäl ville värna en fortsatt mer restriktiv monopolpolitik.

– Jag visste att det skulle bli debatt, partiets officiella linje sätter ju stopp vid gårdsförsäljning, säger Anders Eriksson. Men han fick gehör hos en majoritet av de halländska ombuden och motionen går nu till partiets riksstämma i höst.

Om även riksstämman överraskar återstår att se. Men givet är att allt fler irriterar sig på Systembolaget dåliga service.

– Personalen är ofta väldigt sakkunniga. Men det kan vara hutlöst svårt ens att få in sin produkt på hyllorna i några få butiker. Det blir extra tydligt i områden där det finns gott om mikrobryggerier och konkurrensen hårdnar, säger Anders Eriksson och pekar på Göteborgstrakten.

Att Systembolagets regler upplevs som hämmande och orättvisa av många nya öl-entreprenörer är väl känt. Men Systembolaget har även undergrävt sitt förtroende genom en övernitisk syn på var deras butiker får placeras. Att Marie-Louse Wernersson, som röstade mot avskaffande av monopolet, har tagit hårda duster för att få Systembolaget att inse det rimliga i kravet på en butik i Ullared är ett talande exempel. Att befolkningen på landsbygden är hänvisade till de butiker som kan fungera som utlämningsställen är otillfredsställande ur serviceperspektiv.

ANNONS

Det finns fler skäl till den växande missnöjet mot Systembolaget. Kritikerna pekar brister i utbudet, där fokus gärna läggs på billiga, lite sötare viner – allt fler av dem på låda.

"Det finns bara ett kriterium som styr vilka viner som får ingå i det ordinarie sortimentet: de som säljer mest." skrev TV-profilen Bo Hagström i dagarna i en debattartikel SvD. Många fler ställer sig med rätta frågan hur det är förenligt med det folkhälsopolitiska uppdraget.

Hallandscentern har rätt i att utvecklingen i många och mycket har sprungit ifrån Systembolaget. Det är dags att tänka nytt - även om ingen skall lura sig att tro annat än att utbudet måste anpassas efter efterfrågan även i licensbutiker. Att exempelvis låta lokala tillverkare gemensamt få licensieras att starta buktik är ändå en framsynt idé.

ANNONS