Hantera övervakningen varsamt

Man kan inte, generellt, lita på företag och att de alltid kommer göra vad som är rätt. Men lika lite kan man generellt lita på staten och på politiker.

ANNONS
|

Vårt allt mer kommunikativa samhälle med omfattande övervakning och register riskerar att bli farligt för medborgarna om det inte finns tydlig maktdelning.

En kvinna anställd på Försäkringskassan hade genom sitt uppdrag tillgång till stora register över människor med permanenta funktionshinder som var berättigade till assistansersättning. Hon använda dessa uppgifter till egna register som hon sedan sålde till ett assistentbolag som rekryterade henne. Företaget kunde då kontakta dessa människor i försök att rekrytera dem och göra dem till nya kunder.

I dessa egna register skrev man dessutom i många fall in kränkande omdömen om personerna.

Vårt moderna samhälle med sina register och sin digitalisering har många stora fördelar. E-goverment som det kallas när vi medborgare får allt mer kontakt med staten via digitala kanaler, är på kraftig frammarsch och regeringen har ett uttalat mål om att öka det ytterligare.

ANNONS

Samtidigt visar fallet med intrången i Försäkringskassan på systemets sårbarhet, och på hur känsligt det faktiskt är att allt finns lagrat digitalt, att information kan bli tillgänglig för fel personer. Ingen skulle rycka på axlarna åt fallet och avfärda det med att de funktionshindrade inte borde bry sig om de olagliga register de hamnat i om de inte har något att dölja, trots det överlever just denna retorik fortfarande i så många andra liknande sammanhang.

Vissa vill politisera frågan med att fall som dessa visar att vi inte bör privatisera känsliga områden som övervakning, infrastruktur och välfärd, eftersom systemen kan missbrukas. Men de ser förstås bara halva sidan.

Man kan inte, generellt, lita på företag och att de alltid kommer göra vad som är rätt. Men lika lite kan man generellt lita på staten och på politiker. De är inte vare sig bättre eller sämre än privata aktörer, de är bara lika känsliga för korruption och påverkan. Alltså måste det finnas balans och kontroll, från alla parter, mot alla parter. Särskilt inom så känsliga områden som storskalig registrering och avlyssning.

Förra veckan diskuterades det flitigt att en dom nu har fallit mot bredbandsoperatörer, att dessa ska bli skyldiga att blockera hemsidor för fildelning. Ett frånsteg från rättsprincipen om yttrandefrihet och att man inte kan anklaga tryckpressens ägare för vad som står i tidningen. Samtidigt fortsätter andra delar av staten att slåss för att försöka tvinga bredbandsleverantörer till datalagring, att lagra och registrera allt vi gör på nätet. En dag kanske ett sådant register hittas av en korrupt anställd som tjänar privata intressen, och så har vi ytterligare en skandal på halsen. Frågan förtjänar mer försiktighet och mer problematisering än vad som sker i dag.

ANNONS
ANNONS