Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Friheten beskärs för små sjuka barn

Dra tillbaka nedskärningarna i LSS. Svik inte utsatta barn!

Gästkrönikan 2/9. Åsa, fredag morgon.
Sommaren går mot sitt slut och vardagen har gjort sitt återtåg. Semester är för mig en tid för reflektion. Jag känner tacksamhet över de möjligheter som vårt land har gett mig och som jag idag kan ge vidare. De är så mycket större än de som min föräldrar hade. Min dotter lever i ett av världens mest fria och liberala länder. Men för många människor i Sverige finns inte den friheten. Ofriheten finns och gör sig än mer påmind när sommaren kommer.


Jag tänker på Maja. En liten 9-årig flicka. Hon är svårt hjärnskadad och har epilepsi. Maja kan inte se så bra. Maja kan bara röra sig lite grand. Hon är spastisk. Hon behöver hjälp dygnet runt och kan aldrig lämnas utan uppsikt, berättar hennes pappa Magnus för mig.
För att Majas kropp ska bli starkare så går hon på ridning. Det är den bästa sjukgymnastiken. Med hjälp sin personlige assistent och av en ridlärare som håller upp Majas kropp kan hon ta sig fram på hästryggen. För en nioårig flicka som varken kan se eller röra sig betyder det lite mer av frihet.


LSS ger stöd till Maja precis som till många andra som lever med svåra funktionsnedsättningar. Men nu drar regeringen ner på Majas assistanstimmar. Maja får för mycket hjälp tycker regeringen. Assistenterna morgon och kväll blir kvar men ridningen försvinner, nattvaket försvinner och assistanstimmarna mitt på dagen är borta. Den rödgröna regeringen har gett i uppdrag till Försäkringskassan att spara på samhällets mest utsatta. Det är så hjärtlöst så man finner inga ord. Majas föräldrar är förtvivlade. Båda har gått ner till halvtidsarbete. Äktenskapet knakar i fogarna. Majas båda syskon mår dåligt och känner sig åsidosatta. Vad kommer hända med Maja när hon inte får den hjälp hon behöver?


Man kan tycka olika i politiken. Partier har olika ideologiska utgångspunkter och vi tycker olika. Men det här är faktiskt helt obegripligt. Att man beskär friheten för små utsatta svårt sjuka barn. Det är den viktigaste anledningen att jag är politiker och Liberal, att försöka öka friheten för alla.


Igår var en av nyheterna på TV att tandläkare fuskar till sig stora belopp för behandlingar som aldrig utförts. Jag blir arg och upprörd! Det är ju kriminellt! Jag vet vad man ska göra åt det. Regeringen kan göra precis som man gjort för att stävja fusk inom den personliga assistansen: Hindra människor att gå till tandläkare! Behöver någon hjälp med tandvård be dem att gå till vårdcentralen och få smärtstillande istället. Tandvård är lyx som leder till en onödig frihet. Obs, detta är ett försök till satir från min sida, men det är precis så LSS just nu hanteras av regeringen.
Jag kommer kämpa för reformen som gett så många människor mer av värdighet, självständighet och frihet. Jag har en uppmaning till regeringen: Dra tillbaka nedskärningarna i LSS! Svik inte Maja.

MEST LÄST